Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ostřelovaný Kyjev: Nový zákaz vycházení, 8 mrtvých po útoku na nákupní centrum

Aktualizováno -
21. března 2022
18:25
Autor: ČTK, swp - 
21. března 2022
11:22

V Kyjevě a okolí bude od dnešních 20:00 do středy 7:00 platit zákaz vycházení. Na sociální síti Telegram to dnes uvedl starosta města Vitalij Kličko. Uzavřeny zůstanou obchody, čerpací stanice, lékárny i státní úřady.

„Žádám všechny, aby zůstali doma, nebo v krytech, když zazní poplach,“ napsal starosta Kyjeva Kličko. Po ukrajinské metropoli, která je terčem ruského ostřelování, se podle něj budou moci pohybovat jen lidé se zvláštním povolením.

„Důvod zákazu vycházení souvisí s pravděpodobností dalšího ostřelování,“ uvedl Kličko v ukrajinské televizi.

Delší zákazy vycházení už Kyjev, který měl před válkou téměř tři miliony obyvatel, za tři a půl týdne války zažil několikrát. Naposledy minulý týden, kdy platil 35hodinový zákaz vycházení, a to i v době, kdy hlavní ukrajinské město navštívili premiéři Česka, Polska a Slovinska.

8 mrtvých při útoku na obchoďák

Při ostřelování obchodního centra a obytných budov v severní části Kyjeva zemřelo osm lidí. Agentura AFP, která má na místě zpravodaje, informovala původně o šesti mrtvých.

„Podle informací, které v tuto chvíli máme, (bylo zasaženo) několik domů a jedno z nákupních center,“ uvedl Kličko na sociální síti Telegram. Záchranné týmy podle něj hasí rozsáhlý požár v obchodním centru, další podrobnosti upřesní později. K ostřelování došlo v Podilské čtvrti, kde se středisko nachází.

„Kvůli požárům po leteckých úderech v hlavním městě a regionu bylo zjištěno znečištění ovzduší,“ dodal později k útoku Kličko. „Takže neotevírejte okna. A když vyjdete ven - chraňte si plíce tím, že budete nosit i lékařskou masku typu FFP2,“ pokračoval.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Podle agentury AFP bombardování v noci na dnešek zničilo celou jižní část rozsáhlého nákupního střediska. Záběry z bezpečnostních kamer, které zveřejnily úřady, ukazují jednu silnou explozi a následně sérii menších výbuchů. Výbuch byl slyšet i v dalších částech Kyjeva a poničil okolní domy.

Na parkovišti centra hořely automobily a je na něm několikametrový kráter. Lidé z okolí řekli agentuře AFP, že před několika dny viděli u nákupního střediska raketomet. Pozdější videa pak ukazují naprostou zkrázu.

Portál Ukrajinska pravda napsal, že podle předběžných informací ukrajinský systém protivzdušné obrany sestřelil raketu vypálenou nepřítelem. V uplynulém týdnu Kyjev čelil řadě ruských útoků. Moskva od začátku invaze, kterou zahájila 24. února, tvrdí, že na civilní cíle neútočí.

Video  Děsivá zkáza po útoku Rusů: Naprosto zničili obchoďák v Kyjevě.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa