Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Holčičku v Nuslích stráží Krteček i Včelka Mája. Před hrůzami války se schovává pod ukrajinskou vlajkou

Autor: jza - 
19. března 2022
05:10

Hrůzy války na Ukrajině vyvolávají odezvu i mezi umělci. Po svém na ní zareagoval ve své tvorbě umělec známý pod pseudonymem ChemiS, který během týdne vytvořil v Nuslích nástěnný mural holčičky, ve kterém se skrývá řada symbolů. 

Umělec se muralem chce vyjádřit k tomu, co se na Ukrajině děje. „Ve své tvorbě často odrážím určitá sociální, enviromentální nebo i politická témata a tohle je bez debat jedno z těch nejdůležitějších témat v dnešní době,“ řekl Blesku. 

Proto začal hledat na začátku března zeď, na kterou by své dílo vytvořil. Nakonec si vybral zeď domu na rohu Mojmírovy a Nuselské ulice. Malbu tak mohou vidět například lidé, kteří pojedou tramvají do Michle.

ChemiS je původem z Kazachstánu, v Česku žije od doby, kdy začal chodit na základní školu. Z Ukrajiny má i osobní zkušenosti. V roce 2014 tam byl během masových protestů na kyjevském Náměstí Nezávislosti, pro které se vžil název Euromajdan. „Mám také hodně známých z Ukrajiny. Hodně mě to osobně zasáhlo,“ dodal. 

V Nuslích na rohu Mojmírovy a Nuselské ulice vznikla nástěnná malba umělce, který si říká ChemiS. V Nuslích na rohu Mojmírovy a Nuselské ulice vznikla nástěnná malba umělce, který si říká ChemiS. | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Dílo plné symbolů

Jeho dílo má v sobě i hodně symbolů. Hračky, které holčička schovává pod ukrajinskou vlajkou mají symbolizovat to, že se ukrajinská krize týká v podstatě každého z nás, i těch nejměnších, a plyšové hračky symbolizují různé země jako je Česko, Finsko nebo Spojené státy. Proto tam lze najít třeba Krtečka, Včelku Máju, Mickey Mouse nebo třeba Obelixe. Umělec tím chce vyjádřit, že Ukrajina vlastně tak vlastně chrání i nás.

ChemiS už vytvořil několik muralů s politickým tématem. Kritizoval jejich prostřednictvím třeba teroristické útoky ve Francii nebo někdejšího prezidenta USA Donalda Trumpa. V Česku se stalo velmi populárním jeho dílo, na kterém ztvárnil v areálu vysokoškolských kolejí v Olomouci prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který pláče. Malovat ale jezdí po celém světě a jeho díla lze najít i v New Yorku.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  V Nuslích na rohu Mojmírovy a Nuselské ulice vznikla nástěnná malba umělce, který si říká ChemiS.  - CNC/David Malík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa