Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyznamenání bez „party“. Zeman nepozve velvyslance Ruska a Běloruska, vyzve k podpoře Ukrajiny

Autor: ČTK, for, vr - 
2. března 2022
12:05

Pražský hrad v pondělí vyjádří solidaritu s Ukrajinou. Při slavnostním střídání stráží bude vyvěšena ukrajinská vlajka a zazní její hymna. Hosté slavnostního předávání státních vyznamenání budou vyzváni, aby finančně podpořili pomoc ukrajinskému lidu. Následná slavnostní recepce ve Španělském sále bude zrušena, oznámil dnes v tiskové zprávě prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Mluvčí dodal Blesku, že na ceremonii nebudou velvyslanci z Ruska a Běloruska. 

Zeman v pondělí předá státní vyznamenání za minulý a předminulý rok, kdy se 28. října nemohly uskutečnit slavnostní ceremoniály. Jako náhradní datum vybral den 172. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. „Ukrajina v těchto dnech čelí ruské agresi. Prezident republiky proto rozhodl, že řádový den bude spojen s vyjádřením solidarity s Ukrajinou,“ uvedl Ovčáček.

Při slavnostním střídání stráží proto v pondělí v poledne bude na prvním hradním nádvoří vyvěšena vlajka Ukrajiny a zazní ukrajinská a česká hymna. Zeman takto v minulosti podpořil například Izrael v době střetů s Palestinci.

Pražský hrad také vyzve účastníky ceremonie ve Vladislavském sále k pomoci Ukrajině. „Hosté slavnostního ceremoniálu předání státních vyznamenání prezidentem republiky budou v písemném programu večera zdvořile požádáni, aby poskytli finanční příspěvek na pomoc ukrajinskému lidu,“ poznamenal mluvčí.

Večerní sláva nebude, chybět budou velvyslanci Ruska i Běloruska

Ovčáček dodal, že slavnostní recepce ve Španělském sále je z rozhodnutí prezidenta zrušena. Recepce pro několik set lidí se v minulosti pravidelně konala krátce po skončení předávání vyznamenání. „Nejsou pozváni,“ odpověděl Jiří Ovčáček na dotaz Blesku, zda budou na předávání vyznamenání pozváni velvyslanci Ruska a Běloruska.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Tradiční slavnostní večer na Pražském hradě byl 28. října 2020 odložen kvůli špatné epidemické situaci, na podzim loňského roku se nemohl uskutečnit kvůli léčbě Zemana v Ústřední vojenské nemocnici. Jako náhradní termín byl určen 1. leden 2022, který je, stejně jako 28. říjen, takzvaným řádovým dnem. Ceremoniál byl ale opět odložen, důvodem byla znovu situace spojená s koronavirem.

Prezident se rozhodl udělit nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva herečce Jiřině Bohdalové nebo kosmonautu a bývalému velvyslanci v Rusku Vladimíru Remkovi. Stejný řád 7. března dostanou posmrtně podnikatel a majitel skupiny PPF Petr Kellner, válečný československý pilot Alexander Hess a britský politik Alfred Duff Cooper, který rezignoval na protest proti podpisu mnichovské dohody. Celkem Zemanův seznam zveřejněný na konci října čítal 29 osobností včetně psychiatra a spisovatele Jana Cimického. Ten se po obviněních ze sexuálního napadení a obtěžování, která proti němu vzneslo několik žen, rozhodl vyznamenání nepřevzít.

Další téměř čtyři desítky lidí Zeman ocenil již v roce 2020. Šest z nich obdrželo Řád bílého lva, a to bojovník z východní fronty druhé světové války Miloslav Masopust a in memoriam váleční letci František Chábera a Josef Koukal, oceněn jím byl i legionář, odbojář a oběť justiční vraždy komunistického režimu Heliodor Píka. Za zvládnutí první vlny epidemie jej dostal bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Mezi oceněnými byl i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část volebního zákona, se ale Zeman rozhodl mu Řád Tomáše Garrigua Masaryka neudělit.

Video  „Tykali jsme si.“ Zeman udělí Kellnerovi Řád Bílého lva  - Blesk
Video se připravuje ...

UFO1 ( 2. března 2022 15:51 )

UFO1 ( 2. března 2022 15:50 )

Od prevleceneho prezidenta si vezme vyznamenani kdo? Pravdepodobne jen zastanci pana Putina

oldinek ( 2. března 2022 15:43 )

Bohdalová si pro vyznamenání asi nepřijde, protože budou po ní chtít příspěvek na Ukrajinu a to je pro její příslovečnou šetrnost velký problém.

bullshit ( 2. března 2022 15:36 )

fesak2 ( 2. března 2022 13:20 )

Nevěřil bych, že může být ještě horší prezident než Klaus. Ano může a je. Ostudný rusácký pomahač putlera. Může ho někdo nějak překonat? Těžko. Na příští prezidentský "trůn" by měla usednout žena! Ženy války nevedou. Jsem pro to, aby se tak dělo na celém světě. Mír s námi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa