Pro zájemce začíná vycházka v Galerii Josefa Sudka v ulici Úvoz 24 na Hradčanech, kde fotograf 17 let bydlel. Momentálně se zde nachází výstava vědce a fotografa Petra Balíčka, který během komunismu zdokumentoval ve svých cyklech homosexualitu i genetické vady. Návštěvníkovi se též naskytne krásný pohled na Prahu. Následuje stoupání k Pražskému hradu.

Dvorní architekti

Třebaže se Otto Rothmayer vyučil truhlářem, díky svým uměleckým vlohám se dostal na Umělecko-průmyslovou školu u Josipa Plečnika. Vliv jeho učitele bude legendárního českého architekta provázet celý život. Když se v roce 1920 rozhodlo o nutných úpravách hradu, zvolil si prezident Masaryk za architekta slovinského rodáka Plečnika. Jenomže tomu byla zároveň nabídnuta profesura na univerzitě v Lublani. 

„Seděl na dvou židlích. Proto si vybral svého žáka a kolegu Ottu Rothmayera za svého styčného důstojníka,” popisuje Zora Koutecká, lektorka Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Netradičně spolu oba velikáni plánovali rekonstrukci na dálku, posílali si dopisy. Plečnik zůstal v Lublani, Rothmayer makal v Praze. „Těžko říci, komu ve skutečnosti patří za provedené práce autorství,“ dodává Zora.

Zeleň pod okny Masarykova bytu

První, co při rekonstrukci zahrad architekti udělali, bylo stržení vršku hradeb. „To Pražané kvitovali, jelikož měli pocit, že se jim hrad otvírá,“ komentuje lektorka. Momentálně jsou zahrady zavřené, až bude tepleji, znovu se otevřou. Rajská zahrada viditelná přes mříže se počítala jako soukromá oáza T. G. M. Měl totiž v prvním patře soukromý byt. Leckdo neví, že pod schodištěm u vstupu do zahrad se dříve pořádaly výstavy. 

Královský byt: Zbyl jen výtah

Roku 1936 dostal konečně Rothmayer svou samostatnou práci. Měl za úkol připravit byt pro zahraniční návštěvu v podobě rumunského krále Karla II. Ohlášen byl rok dopředu, architekt měl spoustu času na realizaci. „Jediné, co dnes z bytu zbylo, je výtah. Ostatní věci se během komunismu ztratily,“ říká Zora Koutecká. Králi se byt natolik líbil, že Rothmayera vyznamenal státním vyznamenáním.

Uvnitř hradu

Poté, co se ze zahrad přesune návštěvník do nitra Pražského hradu, spatří nádvoří, vedle kterého se rozkládá zahrada Na Baště. Upravovali ji Plečnik s Rothmayerem. Lidé chodí po kombinaci betonu a kamínků. Na zahradě Rothmayerovy vily jsou vidět architektovy pokusy. Snažil se přijít na to, jaký poměr kamínků a betonu je ten nejlepší. Schodiště do zahrady také vytvořili oba architekti. Rovněž zábradlí u vyhlídky.

Pražský hrad a Hradčany podle Otty Rothmayera a Josefa Sudka
Autor: Jan Dařílek

Válečná zvěrstva

Pod vyhlídkou zeje Jelení příkop. „Pražský hrad je narvaný turisty, ale o kousek dál panuje klid,“ usmívá se lektorka. V arkádách rozprostírajících se pod vyhlídkou byl před druhou světovou válkou zbudován protiletadlový kryt. Beneš si ho moc neužil, ale Hácha v něm byl pečený vařený. 

V blízké Královské zahradě stojí Rothmayerem vytvořený památník mužů zastřelených během Pražského povstání. Okolo hradní mincovny se pohybovalo 21 lidí, většinou mladíků, kteří bojovali proti nacistům. Zřejmě to byla SS posádka pražského hradu, která všechny pochytala a zabila. Za války také chodil do Královské zahrady fotit Josef Sudek. Jeho fotografie můžeme vidět ve sbírkách Uměleckoprůmyslového musea.

Poslední štací je pomník uprostřed Druhého náměstí Pražského hradu, kde se také nachází Kohlova kašna. Na stěnu je připevněn nepatrný pomník Rothmayerova spolupracovníka, který byl za války zastřelen a připomínají ho písmena, jejichž font sám Rothmayer vymyslel. „Když Masaryk zemřel, Plečnik se své pozice hradního architekta vzdal,“ vypráví lektorka.

Všichni čekali, že jeho místo převezme Rothmayer. Beneš však oslovil architekta Pavla Janáka. Rothmayer tu však nadále pracoval. Odešel až roku 1956 kvůli problémům s komunisty na hradě. Tato procházka je určena pro všechny. Když by ji však někdo chtěl absolvovat i s lektorkou Zorou Kouteckou, může si zakoupit vstupenku za 90 korun. Nejbližší termín je 29. 3. od 16:00. 

Fotogalerie
36 fotografií