Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Začal jsem chodit,“ oznámil Zeman. Promluvil o zdraví i životě s žaludeční sondou

Aktualizováno -
16. ledna 2022
20:45
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
16. ledna 2022
19:45

Prezident Miloš Zeman ohlásil pokrok v léčbě. V Lánech vstává z vozíku a prý začíná chodit. Zatím jen pár kroků s pomocí hole a bodyguarda, ale i to považuje za úspěch. Hlava státu se rozpovídala o svém zdraví v rozhovoru pro Frekvenci 1.  

„Potěším vás, začal jsem chodit,“ pochlubil se pokrokem při rehabilitacích v rozhovoru pro Frekvenci 1 prezident Zeman. Zatím prý ale ujde jen pár kroků a oporou z obou stran.  „S pomocí hole a pomocí jednoho bodyguarda – hůl v levé ruce a bodyguard mě drží za pravou ruku a jsem potěšen, že několik kroků už udělám,“ dodal prezident. 

Úmysl usednout na vozík oznámil Zeman poprvé v rozhovoru pro Blesk a Blesk Zprávy v pořadu S prezidentem v Lánech. 

Video  Ze Zemana je vozíčkář, nohy bolí dál. A na „hyenách“ trvá  - Blesk
Video se připravuje ...

„Rozhodl jsem se přesunout se na vozík, protože na tom nevidím vůbec nic špatného, a už teď se vozíkem pohybuji občas v Lánech, občas na Hradě a je to strašně pohodlné. A teď Vás překvapím, bude-li výročí 28. října, a ne jako minulý rok, aby nám to zase zakázali, přijedu do Vladislavského sálu na vozíku, a když zdravím ty různé potentáty ve svém začátku úvodního projevu, tak pozdravím i vozíčkáře, mezi něž se tímto zařadím,“ řekl tehdy živě z Lán Zeman. 

Prezident má zdravotní problémy s nohama dlouhodobě. Trpí takzvanou neuropatií - při tomto onemocnění pacienti ztrácejí cit v dolních končetinách. 

Jak ale sliboval, na vozíku Zeman zatím státní vyznamenání nepředával. Ceremoniál ve Vladislavském sále už dvakrát zhatil koronavirus a částečně také prezidentův zhoršený zdravotní stav. Hlava státu skončila v nemocnici ve vážném stavu jen den po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. 

Video  Prezidenta Zemana odvezla z Lán sanitka, je v ÚVN  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

V Ústřední vojenské nemocnici strávil Zeman 46 dní. Po propuštění na vlastní žádost se kvůli onemocnění covidem-19 nakrátko vrátil, zbytek izolace trávil v Lánech.  Z nemocnice si Zeman odvezl také zavedenou sondu do břicha. Zeman přiznal, že dostává umělou výživu. „Dostávám umělou výživu přímo žaludeční sondou a myslím, že mi to pomáhá.“ 

Návrat na Hrad

Po propuštění z nemocnice tráví Zeman veškerý svůj čas na zámku v Lánech. už brzy ho prý ale čeká cesta zpět na Pražský hrad. „26. února v rámci svého postupného zotavování poprvé navštívím Hrad – jednak abych tam jmenoval soudce, nebo někoho jednoho, možná rektory,“ nebyl si úplně jistý prezident. Na začátku si také popletl data. Původně totiž mluvil o tom, že na Hradě měl být až 26. března. V ten samý den by měl Zeman předat na Hradě další šek. Z prezidentského fondu poputují peníze opět na fungování Klokánků. 

Na Hradě bude Zeman také 7. března, v den, kdy by první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk oslavil 172. narozeniny. V předvečer výročí své inaugurace předá hlava státu státní vyznamenání. A to i těm oceněným, kteří si nemohli vyznamenání převzít v minulých letech kvůli covidovým zákazům. 

„Když se nám říká, že ten omikron je méně nebezpečný, tak snad nám to hygiena dovolí,“ doufá Zeman. 

Zahraniční politika jen s Fialou

Zeman nehodlá obnovit schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice. Bavit se o ní chce jen s premiérem Petrem Fialou (ODS). Zeman zkritizoval předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) kvůli jejím vyjádřením na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle Zemana byl výrok šéfky Sněmovny, že Maďaři budou mít šanci se v nadcházejících volbách zbavit Orbána tak, jako se Češi zbavili Babiše, „naprosto nekvalifikovaný“, „poškodil vztahy s Maďarskem“ a byl „hrubým vměšováním se“ do záležitostí maďarského státu. „Maďarská opozice je složena z rasistických, antisemitských skupin,“ uvedl Zeman. Debatu s Pekarovou Adamovou o zahraniční politice by proto pokládal za „ztrátu času“.

Prezident nadále neplánuje ani schůzky s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Uvedl, že Vystrčil má u něj „mírně řečeno vroubek“ v souvislosti se Zemanovou loňskou hospitalizací. Předseda Senátu si tehdy vyžádal lékařskou zprávu, podle níž Zeman nebyl schopen načas plnit žádné pracovní povinnosti. Senát a Sněmovna v této souvislosti začaly řešit případný převod prezidentských pravomocí na další ústavní činitele. Zeman v souvislosti s Vystrčilovým vystupováním během prezidentovy hospitalizace použil výraz „hyenismus“.

S Vystrčilem se Zeman rozkmotřil už v souvislosti se senátní cestou na Tchaj-wan. Mise se uskutečnila předloni k nelibosti pevninské Číny, která Tchaj-wan pokládá za svou odštěpeneckou součást. Kvůli tomu Zeman přestal zvát na tradiční novoroční oběd s bývalým předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Podobné novoroční setkání prezidenta a předsedů parlamentních komor se letos neuskutečnilo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANO_travit_psy ( 18. ledna 2022 02:04 )

To je bez šance.

ANO_travit_psy ( 18. ledna 2022 00:23 )

Zimní OH nemůže stihnout, protože termíny nominací již minuly. Ale u letních OH muže bojovat o medaile třeba v maratonském běhu nebo skoku o tyči.

hejhej ( 17. ledna 2022 10:41 )

Pan prezident se zlepšuje, to musí být Vystrčil se svýma zbytečnýma senátorama nešťastný, když tak moc usilovali o jeho odvolání.

Sanhnusak ( 17. ledna 2022 08:56 )

My zloději fandíme soudruhu Zemanovi!

PraPor ( 16. ledna 2022 23:19 )

Ta né, Tchaiwanec je ta zdejší zdechlá sarina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa