Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Farský zmizel do USA. „Hloupý podvod na voliče,“ schytal to od Zemana. Vře to i v koalici

Aktualizováno -
16. ledna 2022
20:08
Autor: ČTK, trm - 
16. ledna 2022
14:22

Poslanec STAN Jan Farský navzdory kritice z koaličních a opozičních řad odletěl o víkendu na půlroční stáž do Spojených států. Mandát si ponechá, plat chce posílat neziskovkám. Do Farského se pustit i prezident Miloš Zeman. V rozhovoru pro Frekvenci 1 označil jeho chování za hloupý podvod na voličích. Problém má i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, ten rozhodnutí odjet označil v CNN Prima News za špatné. O dalším působení Farského v Poslanecké sněmovně chce jednat i předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle něj by se poslanec STAN měl vzdát buď mandátu poslance, nebo stáže v USA. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan řekl, že z rozhodnutí Farského radost nemá.

„Měl (Farský) letět včera večer, ale jestli odletěl, to skutečně nevím,“ uvedla Kovářová v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Mluvčí hnutí následně na žádost o potvrzení této informace uvedla, že Farský skutečně do Spojených států odcestoval.

Farský byl v říjnových parlamentních volbách jedním z nejúspěšnějších poslanců. V Libereckém kraji, kde kandidoval, získal přes 15 tisíc preferenčních hlasů. Za odjezd na stáž, kvůli které bude ve Sněmovně chybět půl roku, to schytal i od prezidenta. „Podvod na voličích to nesporně je. Doplnil bych, že je to hloupý podvod na voličích – hloupý podvod hned lidé prokouknou.  Vnímám to jako výraz neuvěřitelného amatérismu, který činí málo důvěryhodným hnutí STAN jako celek,“ řekl Miloš Zeman pro Frekvenci 1.

Předseda STAN Rakušan dnes na Frekvenci 1 řekl, že z rozhodnutí Farského radost nemá. Hnutí podle něj bude záležitost probírat ještě ve svých stranických orgánech. Doufá, že po návratu Farský dokáže ukázat voličům, že jeho studium mělo smysl. „Já osobně, a to jsem říkal od začátku, bych takový přístup nezvolil, nicméně pokus vysvětlit to voličům, což určitě nebude jednoduché, bude potom především na Janu Farském,“ řekl Rakušan.

Farského odjezd rozladil i šéfa koaličních lidovců. „Kdyby to byl kdokoli z poslanců KDU-ČSL, tak bych mu to důrazně nedoporučil,“ uvedl Jurečka na adresu Farského. Podle Jurečky není v pořádku, že Farský už loni v kampani před sněmovními volbami nepřiznal, že bude mít stipendium na půlroční studium v USA.

Bartoš chce jiné řešení

Farského si chce vyslechnout i Bartoš. „Myslím si, že optimálním řešením by bylo, kdyby za něj buď nastoupil ve Sněmovně náhradník z hnutí STAN, nebo by na tu studijní stáž nenastoupil,“ řekl dnes předseda Pirátů v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. O porušení koaliční smlouvy mezi Piráty a STAN, podle které by poslanci měli výkon poslance upřednostňovat před vlastní prací nebo studiem, zatím Bartoš hovořit nechtěl, měly by to řešit vnitrokoaliční mechanismy.

Farský tento týden oznámil, že uspěl u Fulbrightovy komise s projektem, který se zabývá možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Kvůli půlroční stáži na univerzitě v Oregonu se vzdal postu šéfa sněmovního klubu STAN, poslanecký mandát si však ponechá. Přislíbil, že se i ze stáže vrátí na případná klíčová sněmovní hlasování.

Dlouhou absenci Farského ve Sněmovně kritizují opoziční strany. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová řekla, že vůči svým voličům cítí velký závazek a neumí si představit, že by na půl roku odešla a přestala pracovat. Krok ve čtvrtek kritizovali i Piráti z Libereckého kraje, jejichž společnou kandidátku se STAN Farský loni ve sněmovní kampani vedl. Pokud má Farský jiné priority, měl by podle nich uvolnit své místo v komoře. Farský dříve argumentoval tím, že jeho náhradníci do sněmovních lavic jsou také zástupci STAN, takže Piráty nijak nepoškodí, když si mandát ponechá.

Šéf STAN Vít Rakušan v pátek Radiožurnálu řekl, že nepovažoval za šťastnou kandidaturu Farského v době, kdy stipendium řešil. „Říkal jsem to od začátku jak poslanci Farskému, tak na stranické půdě. Prostě pro mě toto rozhodně šťastné není,“ uvedl.

Video  Fialova žádost o důvěru: Stát má šetřit na sobě, ne na občanech. A zaklekávání skončí  - ČTK
Video se připravuje ...

Video  Babiš ve Sněmovně šil do Fialy a spol. hodinu a půl: Schytal to „chaot“ Válek i Brno  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 16. února 2022 08:17 )

došly many many a zadarmo se to nehodí. není na řadě na kompenzaci

panda82 ( 16. února 2022 08:12 )

Sněmovna tlupa neználků, ale hlavně dobře placené koryto, v hlavě vymeteno

cid2000 ( 20. ledna 2022 14:55 )

Školení nových kádrů, CIA agentů v USA je potřeba. Další Páánekk a spol. No, agent se alespoň přiznal. Podobných co jsou,, tichá voda břehy mele", těch jsou tady v Práglu stovky, kteří pracují na ministerstvech, Tv a v neziskovkách ! Každá doba a režim mají své agenty, spolupracovníky, udavače. Nic nového. Stejná zrádná ve.rb.ež ! Musí si je vychovat ty své hlídací psi co budou hlídat zdejší lidsko-ovčí stádečko aby šlo správným směrem a dělalo co má a co chtějí podobní jako Sorroossoové a nosatí vakcino-Pffizzerrové . Bohužel.......je to jen business....

verasum ( 17. ledna 2022 11:22 )

Pěti*** je to nejhorší od r.89!!!A zajímavé, jak MCH mlčí to svědčí o tom, že jejich přisluhovači z Letné včetně “umělců” jsou stejná pakáž 🤮

Stano1963 ( 17. ledna 2022 10:56 )

jenže to nebyly peníze Milionu chvilek, ale dary na podporu té strany, co si udělal Minář

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa