Pomoc Ukrajině, která v posledních dnech čelí ruské invazi, pro Tomáše Kluse neskončila jenom několika koncerty. Zpěvák, který je trojnásobným otcem, se přihlásil jako dobrovolník do hromadného chatu, a když přišla možnost skutečně pomáhat, nezaváhal ani vteřinu a vypravil se na polsko-ukrajinské hranice, aby zde vyzvedl uprchlíky.

Několik lidí, kteří kvůli válce přišli o své domovy, u sebe dokonce i ubytoval –⁠ v tom novotou voňavém domě, do kterého se přesně před rokem i s manželkou Tamarou a všemi potomky přesunul. Nejprve poskytli střechu nad hlavou pětičlenné rodině se třemi dětmi, později k nim přibyla jejich babička, která za svými bližními musela nejdříve docestovat. V době jejich přesunu do Česka byla v Kyjevě v krytu...

„Už pár dnů tu s námi žije ukrajinská rodina. Je jich stejně jako nás. Když poprvé vešli do dveří, všichni jsme jen plakali a objímali se, jako bychom se dávno znali,“ svěřila se na instagramu již počátkem března Tamara. „Vedle toho bolestného pohledu na válku, který nám svírá srdce bolestí, nám naše srdce léčí přítomnost téhle rodiny a pocit, že vedle toho utrpení a tmy můžeme ve stejný čas pomáhat, tvořit dobro, svítit naději, lásku, pospolitost, objímat ty, kteří to teď nejvíc potřebují. My pomáháme jim a oni pomáhají nám být ještě víc v srdci… Zní to hrozně, ale svět je v rovnováze.“

Jak sama zdůraznila, „pomáhat je normální a moc krásný. Otevřete svoje srdce a nechte se život dít… Protože to, co vám vaše otevřené srdce potom přinese za dary a za nová přátelství, je neskutečná krása a požehnání. Domov, který nám nikdy nikdo nedovede vzít, se ukrývá uvnitř nás.“ Na sociální síť snad jako důkaz svých slov sdílela Tamara rozkošnou „multikulturní párty“, kterou si vzdor všemu tomu dění všichni dopřáli. 

Společně ze známým, který je uprchlíkem pro změnu z Tibetu (ten totiž okupuje Čína), a dalšími lidmi z Ukrajiny. Dohromady jich bylo dobrých dvacet. „Byl to tak krásný večer,“ libovala si Klusová, která je sice známá především jako manželka známého zpěváka, sama však fušuje do hudby, literatury i ilustrace. „Těžko to jde slovy napsat. Jedli jsme, tančili, smáli se jeden na druhého, poslouchali hudbu a nechali se život jen tak dít…“ V instastories pak sdílela i záběry z pokojíčků, kde si bezstarostně hrály děti.

„Položila jsem si zajímavou otázku: Kdo je vlastně uprchlíkem? Jsou to lidi, kteří utíkají před válkou, ale milují jeden druhého, milují svoji zem, mají srdce na dlani a z toho nic, co mají, by vám všechno dali? Nejsou uprchlíky spíš ti, co se ztratili svému srdci? Kdo utíkají před svými stíny, zavírají oči před světem a pravdou? A skrze strach, který je svírá, flušou lávu ze svých chřtánů…“ dumala Tamara, kterou svými lajky podpořila celá řada fanoušků i kolegů z umělecké branže.

VIDEO: Tomáš Klus s manželkou přiznali další krizi! V ničem není jistota...

Video
Video se připravuje ...

Tomáš Klus s manželkou přiznali další krizi! V ničem není jistota... Markéta Reinischová

Fotogalerie
107 fotografií