Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čína vojensky podpoří Rusko? Dezinformace, posíláme jídlo a léky, tvrdí velvyslanec v USA

Autor: ČTK - 
21. března 2022
06:58

Čínský velvyslanec v USA Čchin Kang označil za dezinformace zprávy, že se Čína chystá poskytovat zbraně a munici Rusku, aby ho podpořila ve válce na Ukrajině. V rozhovoru s americkou stanicí CBS Čchin také řekl, že Peking udělá maximum, aby napomohl zmírnění krize.

Ukrajina, USA a Velká Británie se obávají, že Peking Rusku pomůže vojensky nebo při obcházení sankcí, které na Moskvu uvalily západní státy.

Americký prezident Joe Biden v pátek varoval čínského prezidenta Si Ťin-pchinga před „důsledky“, které by pro Čínu měly takové kroky.

„Existují dezinformace o čínské vojenské pomoci Rusku. To odmítáme,“ řekl v rozhovoru s CBS diplomat.

Prohlásil, že Peking naopak posílá humanitární pomoc lidem zasaženým konfliktem. „Čína dělá to, že posílá (zasaženým válkou) jídlo, léky, spací pytle a dětskou výživu,“ řekl diplomat.

Video  Zvěrstva vykonaná Rusy: Emotivní video ukazuje napáchané škody.  - FB Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Velvyslanec také uvedl, že vztahy Ruska a Číny se budovaly po mnoho let a fungují na principu vzájemné důvěry a že pouhé odsouzení ruské invaze na Ukrajinu podle něj ničemu neprospěje. Doplnil, že země udržují dál běžné obchodní styky.

19:45
Dnes

Přes různé pohledy na ruskou hrozbu je důležité o tom s partnery upřímně mluvit. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl novinářům před dnešním odletem do Budapešti, kde se mimo jiné v pátek setká se svým protějškem Péterem Szijjártóem.

„Budeme se bavit o česko-maďarských vztazích, ale také bezpečnosti, ruské agresi proti Ukrajině a celkově o situaci v Evropě,“ řekl Lipavský. „Pohledy na ruskou hrozbu se liší, přesto si myslím, že je potřeba se státy, jako je Maďarsko, velmi pečlivě a upřímně o ruské hrozbě hovořit,“ poznamenal. Celá Evropa podle něj čelí ruské hybridní válce.

19:23
Dnes

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění dvou lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za persona non grata jednoho ruského diplomata.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa