Restaurátoři s bílými rukavicemi včera do skleněných vitrín v Zrcadlové kapli nainstalovali 18 vzácných originálů. Řadu z nich dlouhá léta nemohli spatřit ani odborníci, běžně jsou uzavřeny v trezorech. Historické skvosty se nyní staly součástí výstavy Kniha a závoj věnované životu svaté Ludmily (860 – 921). Ta byla připravena v rámci připomenutí 1100 let od jejího zavraždění. „Rozhodli jsme se podívat na českou světici skrz knižní památky od těch nejstarších až po ty mladší, najdeme tu tedy rukopisy i knihy tištěné,“ řekla Blesku autorka výstavy Renáta Modráková z Národní knihovny ČR.

Velislavova bible

Jde o nejvýznamnější exponát. Velislavova bible bývá označována za středový komiks. „Její hodnota není vyčíslitelná penězi. Rukopis pochází z 50. let 14. století, tedy z doby vlády císaře a krále Karla IV. Naprosto v něm převažuje iluminace, textu je poskrovnu. Unikátní je tím, že vedle klasických biblických scén zobrazuje také legendy ze života našich světců,“ upozornila Renáta Modráková.

Část ztraceného překladu

Mezi největší klenoty patří zlomek latinského překladu Dalimilovy kroniky, tedy vůbec nejstarší česky psané kroniky ve verších. O jejím překladu do latiny se čeští badatelé dozvěděli až v roce 2005 po upozornění francouzské aukční síně. Národní knihovna ho tehdy za 10,4 milionu korun odkoupila do svých sbírek. „Historická cena je však nesrovnatelně vyšší, před jeho objevením nebylo známo jediné latinské vydání a dá se předpokládat, že šlo o osobní dar Jana Lucemburského pro mladičkého Karla IV.,“ upozornila kurátorka výstavy.

Dvacetikolový zpěvník

Nejtěžším exponátem je tzv. Malostranský graduál z druhé poloviny 16. století vážící přes 23 kilogramů. Byl určen pro zpěv celého bratrstva najednou, a proto má větší písmo a ilustrace. Tento rukopis používali na Novém Městě pražském.

Světici uškrtili

Ludmila byla manželka prvního historicky doloženého Přemyslovce, knížete Bořivoje, s nímž se z rukou svatého Metoděje nechala pokřtít. Osudným se jí podle legendy stal spor s vdovou po jejím synovi Vratislavovi Drahomírou. Ta si měla podle legend najmout vrahy Tunna a Gommona, kteří Ludmilu 16. září 921 uškrtili její šálou na hradišti Tetín. Pohřbena byla původně na místě svého skonu, její vnuk svatý Václav pak nechal ostatky přenést do chrámu sv. Jiří na Hradčanech. Svatořečena byla v roce 1143.

Kde: Klementinum, Mariánské náměstí 5, Praha- Staré Město

Kdy: literární klenoty jen dnes a zítra od 10 do 18 hodin, celá výstava pak do 30. ledna

Za kolik: zdarma

Fotogalerie
36 fotografií