Robosoutěž pořádá FEL ČVUT už potřinácté. Loni se soutěž kvůli vládním opatřením proti šíření covidu konat nemohla, letos ale navázala na předešlé úspěšné ročníky. Do soutěže se přihlásilo celkem 100 týmů z celé České republiky, do finále pak postoupilo 32 týmů. Zadání je každý rok trochu jiné, letos museli soutěžící sestavit robotického číšníka, který zvládne dráhu plnou nerovností a nesjede mu z plošiny malé vozítko.

Záludné úkoly

„Soutěžící mají za úkol sestavit a naprogramovat robota s vozíkem umístěným na rampě. Robot musí co nejrychleji přejet samostatně bez jakékoliv pomoci nerovnou dráhu tak, aby vozík z rampy nespadl. Pořadí ovlivní vedle výsledného času také počet získaných bodů, které robot získá průjezdem jednotlivými poli hracího hřiště. Zadání vychází z klasické úlohy z automatického řízení, při níž se reguluje kulička na tyči,“ uvedl hlavní organizátor soutěže. Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Jednotlivé týmy předvedly opravdu tvůrčí nápady. Zatímco jedni řešili vyrovnávání plošiny pomocí „houpačky“, druzí si k tomu napsali svůj vlastní software

Vyhrál tým z Prahy 2

Nakonec vyhrál tým STV z Domu dětí a mládeže (DDM) Prahy 2 ve složení Kryštof Kordík, Kryštof Holý a Richard Agulár. Vyhráli i přesto, že ještě pár hodin před začátkem soutěže to vpyadalo, že se možná vůbec nezúčastní. „Chodíme společně na kroužek elektroniky, kde jsme také robota dávali dohromady. Den před soutěží nám ale najednou robot přestal fungovat, nebyl už čas, abychom se v DDM znovu sešli, tak jsme si stáhli aplikaci na sdílení obrazovky a společně programovali do jedenácti do večera. Naštěstí se nám podařilo chybu najít, jsme rádi, že jsme vyhráli,“ popsal Richard problémy, které musel tým na poslední chvíli řešit. 

Lákavé výhry

Podle hlavního organizátora Martina Hlinovského je cílem soutěže především přitáhnout mladé lidi ke vědě, robotice a technologiím obecně. „Také je to skvělá šance, jak studentům středních škol ukázat naši fakultu, případně je motivovat ke studiu u nás,“ dodává. Vítězné týmy se mohou těšit i na hodnotné ceny, jako laptopy, mobilní telefony, externí disky a podobně. Zajímavou motivací může být i to, že tři vítězné týmy středoškoláků dostanou možnost studovat nejenom v programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT bez přijímacích zkoušek.

Fotogalerie
21 fotografií