Do transfuzního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice s příchodem léta začalo chodit méně dárců. „Má kritický nedostatek dárců krve. Aktuálně chybí všechny krevní skupiny. Prosíme, pokud můžete, jste starší 18 let a zdraví, přihlaste se a staňte se dobrovolným dárcem krve. Můžete tak pomoci zachránit lidský život,“ vyzval na sociálních sítích IKEM.

Thomayerova nemocnice totiž připravuje krevní deriváty právě i pro IKEM - dostávají je pacienti, které čeká operace srdce, transplantace životně důležitého orgánu či jiný náročný výkon. „Prosíme, pomozte nám,“ žádá institut.

Podle mluvčího Thomayerovy nemocnice Petra Sulka se podobná situace opakuje každým rokem - je čas dovolených, a tak chodí méně dárců. „Během letního období té krve, které je zapotřebí, více ubývá, protože je méně dárců,“ uvedl pro Blesk s tím, že není důvod k panice. „Rádi bychom však apelovali na lidi, aby chodili krev darovat i přes léto, pokud mohou, protože krve není nikdy dostatek,“ dodal. Objednat se lze na stránkách nemocnice, kde dárci naleznou také bližší informace, přijít lze ale i bez objednání hned ráno do 9:45.