Jíra z pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci si nenechal ujít zahájení výstavy všemi smysly v pražské botanické zahradě Za kořením a slávou, jejíž byl spolu s nevidomou zpěvačkou a klavíristkou Ráchel Skleničkovou (31) patronem.

Už zdálky šlo poznat, že výrazně shodil a je pobledlý. Za úbytkem váhy stojí vážné zdravotní problémy a operace. „Ke konci minulého roku měl problémy se srdcem a skončil v IKEM. Teď je v rekonvalescenci a vrací se pomalu do práce,“ odpověděla na dotaz deníku Aha! jeho žena Radka Potměšilová (55) s tím, že srdce herce trápilo už dlouho před hospitalizací.

Z nejhoršího už je ale naštěstí venku a teď ho čeká pravidelné dojíždění na kontroly. Osud mu rozdal kruté karty. V roce 1989, kdy byl na hereckém vrcholu, měl vážnou nehodu, po které je upoután na invalidní vozík. „Byl to malý velký zázrak, že jsem přežil. V nemocnicích jsem byl dlouho a celou tu dobu jsem u sebe měl diář se zapsanými zkouškami a představeními na dva roky dopředu,“ vzpomínal Potměšil.

Právě diář mu dle jeho slov pomohl překonat nejtěžší období života a postupně se navrátit k tomu, co ho nejvíce naplňuje – herectví.

Video
Video se připravuje ...

Jan Potměšil na pohřbu Libuše Šafránkové (†68): Byla můj anděl! David Turek

Ráchel velebí Žbirku

Nevidomá Ráchel svým talentem před lety natolik oslnila Mekyho Žbirku (†69), že pro ni složil píseň Čistý svět. „Bylo to pro mě veliké překvapení a nestíhám posílat pochvaly nahoru, že jsem měla tu čest s ním zpívat,“ vzpomínala Skleničková, která chystá nové projekty a k tomu učí na konzervatoři Jana Deyla.

„Ráda bych zhmotnila své skladatelské nápady a zakládám novou kapelu nevidomých,“ prozradila.