Karty mu osud vyložil skutečně hodně pestré. A hodně kruté. Život pohledného mladého muže, který si získal divácká srdce díky filmu Bony a klid, pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci a seriálům Druhý dech a Třetí patro, se změnil v jedné jediné vteřině. Ke svému vážnému handicapu přišel roku 1989 při automobilové havárii.

Stalo se to během revoluce, kdy umělci objížděli města a debatovali s lidmi. Cestoval s ním tehdy herec Jan Kačer (86) a režisér Václav Křístek (68). V nejvážnějším stavu se ocitl nejmladší pasažér, který utrpěl zranění páteře. Zpočátku prognózy lékařů nevypadaly vůbec dobře, dávali mu jenom sedmiprocentní šanci na přežití...

Jan Potměšil však projevil obrovskou vůli k životu. Po těžké bouračce strávil rok v nemocnici a v různých léčebnách, a i když částečně ochrnul, nezlomilo ho to. „Dostal jsem šanci a jsem za to neskutečně vděčný. Snažím se žít naplno a jsem rád za každou vteřinu, kterou tu mám, protože vím, že to všechno může být během jednoho okamžiku jinak,“ svěřil se po letech v rozhovoru na Frekvenci 1. „Jsem za to nakonec vděčný, protože si myslím, že to není žádný trest, ale dar,“ zdůrazňoval.

Video
Video se připravuje ...

Jan Potměšil je upoutaný na vozík, ale bez pohybu by umřel! Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Vrátil se před kamery a na divadelní prkna i s vozíčkem -  za ty roky se s ním už sžil natolik, že se ani s kolegy nesnaží ho při hraní v divadle nějak schovávat, díky čemuž prý „nastalo vnitřní osvobození od jakéhosi předsudku a to se nám podařilo nakonec přenést i na diváky. Mám s tím dokonce spojený i krásný zážitek. Po jednom z představení jsem vyjel do baru a přítomný divák na mne vytřeštil oči s otázkou: ‚Vy jste ten vozík neodložil?‘ Pro mne to byla skvělá satisfakce, on ho bral jen jako rekvizitu,“ smál se v jednom z dřívějších interview.

Díky své práci našel Potměšil i svou budoucí manželku - novinářku Radku, kterou si pak vzal za manželku v roce 2004. V té době rozhodně nevěřil tomu, že Radčinu synovi Šimonovi (23), tehdy šestiletému, pořídí někdy sourozence. A přece se zadařilo! Syn Jan přišel na svět v prosinci 2006. „Potkalo mě štěstí, v jaké jsem nikdy ani nedoufal. Mám šílenou radost,“ zářil šťastný tatínek, který byl dokonce přítomen u porodu a s maminkou a čerstvě narozeným synem strávil v porodnici první noc. A dnes je tomuto miminku 16 let a jistě oslaví s tatínkem jeho 57. narozeniny! 

Fotogalerie
32 fotografií