Charismatický herec Tomáš Hanák, jenž se v anketách o nejpřitažlivějšího muže pravidelně umísťuje na předních příčkách, si v životě několikrát prošel peklem. Mimo jiné i kvůli synovi, kterého se pokusila ukrást cizí, psychicky narušená žena. Ta si tehdy vzala do hlavy, že je hercův syn Tomáš její dítě, které jí bylo odebráno v porodnici. Ženě bylo sice soudně zakázáno se přiblížit do města, kde Hanákův syn studoval základní školu, přesto tam jela a snažila se unést alespoň potomky jeho švagra.

Naštěstí policie s touto eventualitou tehdy počítala a před školou hlídala, a tak se dětem nakonec nic špatného nestalo. „Já to bral jako legraci, protože nemyslím na nejhorší. Žena jako matka z toho byla samozřejmě hodně vedle. Je to nebezpečný,“ prozradil po letech Hanák, jenž zazářil nejenom v řadě tuzemských filmů, ale i těch zahraničních - například ve fantasy filmu Kletba bratří Grimmů, který natočil známý americký režisér Terry Gilliam (82).

Tomáš Hanák se kdysi zařekl, že nebude pít, dokud jeho synovi nebude osmnáct let. A teprve až dosáhne plnoletosti, znovu si dopřeje zapovězený alkohol. Mnoho let totiž abstinoval a nechal se slyšet, že mu jeho závislost málem zničila nejen slušně rozjetou hereckou kariéru, ale také ho téměř stála i rodinu. Kvůli manželce a třem dětem šel Hanák ovšem do sebe a odepřel si všechny večírky a opilecké jízdy, kvůli kterým chodil domů až k ránu - anebo vůbec.

Nechybělo totiž mnoho a svou závislost na alkoholu mohl řešit dost fatálním způsobem - trápily ho totiž sebevražedné myšlenky. V té samé době dostal od manželky „nůž na krk“. „Bylo mi jasně řečeno: 'Sem do toho baráku už nevkročíš a s těmi dětmi prostě nebudeš.' Možná, že ty úvahy o tom, jestli to raději neskončit vlastní rukou nebo dobře voleným skokem, byly nejsilnější v tomhle období, než jsem zaťukal na brány léčebny u Apolináře,“ popisoval s odstupem času herec.

Video
Video se připravuje ...

Tomáš Hanák do starého železa rozhodně nepatří! Jak je na tom poránu? Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Kromě herectví se věnoval i podnikání. Zakoupil starý nádražní sklad na nádraží v Nižboru a předělal ho k obrazu svému - na stylovou restauraci. Start ale nevyšel zrovna na jedničku... „Rekonstrukce byla strašně náročná, ale pak přišlo něco strašnějšího. Provoz. Nesmyslná, vyčerpávající a jednoznačně znechucující byrokracie, složitost daní, odvodů, zásahy stran kouření, nabídky nápojů, hygieny, povinného internetu, EET,“ vypočítával Hanák v roce 2017 a netajil se svým rozčarováním. 

K tomu se přidal „pocit, že stát, od kterého nechci zhola nic, mě jen podezírá z nesvéprávnosti a nepoctivosti. Pomoc či usnadnění nula. Radost se vytrácí a přihláška na pracák začíná lákat,“ stěžoval si serveru Lidovky.cz s tím, že pověsí tuto živnost na hřebíček. Dokonce měl pro svoji hospodu už i kupce. Nakonec si to však rozmyslel a dnes se dá u něj dokonce i nocovat - Hanák v bývalých vagonech vytvořil pozoruhodné a kreativně zařízené pokojíčky, kde je přespání skutečným zážitkem.

Fotogalerie
39 fotografií