Letos v prosinci to budou už tři roky, co tento svět opustil talentovaný herec Ladislav Mrkvička. Jak se ale říká, jeho odkaz tu v podobě jeho ratolestí žije i nadále. Muž, jenž za svůj výkon ve filmu Staříci obdržel Českého lva pro nejlepšího herce ve vedlejší roli, jich měl hned několik. První syn Tomáš (59) se narodil mimo manželské lože, když byl na vojně. Herec sice studoval DAMU, ale v roce 1962 ho za nepovolenou účast na majálesu vyhodili a tak musel obléknout zelený mundúr.

O syna se ale neměl možnost starat. Chlapcova matka náhle odjela i s ním do Belgie, kde ale chlapce nečekaně opustila. Ujali se ho pěstouni, kteří Mrkvičku v tehdejším Československu obětavě vyhledali. „Od té doby jsme ve spojení,“ chlubil se pak herec v jednom ze svých dřívějších rozhovorů. Tomáš dělal biologickému tátovi radost. Vystudoval architekturu, umí hrát na klavír a udělal z Ládi dědečka.

Mezitím se Mrkvička poprvé oženil s Ivanou Kopeckou (72), její první těhotenství ale dopadlo špatně. Miminko se totiž narodilo s vrozenou nemocí, které krátce poté podlehlo. Další děti se ale už měly k světu - byli to dva kluci, Jan (43) a Jakub (39). Mladší z nich slavnému otci hodně zamotal hlavu. Jako sotva třináctiletý si vzal od dealera u školy drogy a zavilostí si záhy zničil život. Začal s pervitinem, pak přešel na heroin. V roce 2001 dostal rok nepodmíněně za krádež. Několikrát se léčil, rodina se mu snažila pomoci. „Je to běh na šíleně dlouhou trať,“ komentoval smutně jeho eskapády Mrkvička.

V době, kdy hercova žena Kubu čekala, Ladislav, jak se říká, zazlobil - a přišlo na svět další nemanželské dítko, jeho jediná dcera Týna Průchová (39). Nevěru jeho manželství tehdy ustálo, s Ivanou se rozvedl se až v roce 1988... ovšem narození dcery nikdy nelitoval, jelikož Týna byla pro herce velkou potěchou. „Jsem pyšný, že ji mám,“ radoval se Mrkvička. Týna vystudovala DAMU a zahrála si v seriálech jako Ohnivý kuře, Svatby v Benátkách, Vraždy v kruhu a v Kriminálce Anděl. Natáčela taky klip Báry Polákové (39) Nafrněná.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Ladislav Mrkvička (†81): Takhle se naposledy radoval... Hana Höschlová, Aleš Brunclík

Poslední v pořadí byl syn Matěj, kterého měl Mrkvička s druhou manželkou Alenou Kotibovou (66), produkční na Nově. Tu si vzal krátce po rozvodu s Ivanou, ale ani s Alenou jeho manželství nevydrželo. Své manželství oficiálně ukončili v roce 2013. Matěj se však stal otcovou největší oporou. Právě on o tátu obětavě pečoval, když ho v herecké profesi začala omezovat Parkinsonova nemoc a revmatická polymyalgie.

Ladislav byl podle vlastních slov s rozvětvenou rodinou spokojený. „Veškerý svůj bordelovitý život mám před hrobem urovnaný. Ženy mají mezi sebou přátelské poměry, děti ze všech manželství se stýkají, všichni se znají a jejich životy se prolínají,“ prohlašoval herec, co prožil románek mimo jiné také s herečkou a spisovatelkou Ivankou Devátou (85), ex-manželkou herce Josefa Vinkláře (†76) alias doktora Cvacha z Nemocnice na kraji města. Možná byl nakonec počet jeho milenek ještě vyšší...

Fotogalerie
55 fotografií