Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Nemocnice akutně potřebují krev! Pravidelné dárce blokuje covid: Janu zastavilo očkování

Autor: chm - 
14. června 2021
15:35

Poprvé v životě se jí stalo, že přišla darovat krev, ale nemohla kvůli vakcíně proti covidu. Jana Davidová (36) z Nového Jičína tak musela týden počkat. Pro špitály je blokování dárců velký problém, krev teď potřebují víc než kdy jindy!

Už dvanáct let chodí pravidelně darovat krev, nikdy se jí nestalo, že by musela termín odložit. Až teď. Přišla do novojičínské nemocnice, ale poslali ji zpět domů. „Měla jsem termín na pondělí 7. června, ale neuvědomila jsem si, že jsem byla krátce předtím očkována proti covidu,“ vylíčila Jana Davidová.

Nakonec proti odložení neprotestovala, nový termín jí vyšel symbolicky na 14. června, který je Světovým dnem dárců krve. „Vím, že dárců je stále nedostatek, takže pravidelně chodím už od roku 2009, abych podpořila dobrou věc,“ dodala mistrová z novojičínské fabriky na autodíly.

Dárce blokují vakcíny

Nedostatek životadárné tekutiny je pro nemocnice velký problém. Po rozvolnění opatření se naplno pustily do dlouho odkládaných operací, kterých se teď provádí mnoho. Krev, kterou nebylo možné se předzásobit, potřebují!

„Aktuálně máme nedostatek dárců všech krevních skupin. Jsou často blokovaní po prodělání nemoci covid-19, pokud byli v karanténě nebo cestovali do zahraničí,“ řekla Markéta Matušů, vedoucí transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Odklady na týden i měsíc

Termíny u lidí očkovaných proti covidu se odkládají podle typu vakcíny. „Například po aplikaci mRNA vakcín, jako jsou Pfizer/BioNTech či Moderna, je odklad sedm dnů po každé vakcinační dávce, ale u vakcíny Astra Zeneca je to 28 dní,“ vysvětlila Markéta Matušů.

Ti, co onemocnění covid-19 prodělali, mohou darovat krev a krevní plazmu až 14 dní po negativním testu.

„My jsme vděčni za každého dárce a v současné době, kdy je i vlivem pandemie koronaviru dárců nedostatek, to platí dvojnásob,“ uzavřela s tím, že dárci krve se mohou stát lidé ve věku od 18 do 65 let v dobrém zdravotním stavu.

VIDEO: Muž se zlatou krví: Zachránil přes 2,5 milionu životů!

Video  Muž se zlatou krví: Zachránil přes 2,5 milionu životů!  - Videohub
Video se připravuje ...

zada ( 14. června 2021 20:29 )

Nevím proč, ale už jsem přestal věřit, že je to pro naše občany...., asi se nehýbou kšefty a nejde škvára ze zahraničí za naši krev....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa