Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Očkování funguje, potvrdila studie. Protilátky proti covidu má po vakcinaci 99 procent lidí

18. května 2021
13:01

Už po první dávce očkování proti covidu-19 vakcínami Pfizer/BioNTech a AstraZeneca má protilátky přes 96 procent lidí. Po druhé dávce dokonce přes 99 procent lidí. Zjistili to britští vědci, kteří zkoumali účinnost vakcín u více než 8000 očkovaných v Anglii a Walesu. Podle dalšího průzkumu přináší očkování úlevu i lidem, kteří se potýkají s dlouhodobými zdravotními důsledky prodělané nemoci covid-19. Napsal o tom dnes list The Guardian.

Výzkum ukázal, že v období od 28 do 34 dní po první dávce vakcíny mělo protilátky 96,42 procenta očkovaných osob. V rozmezí sedm až 14 dní po druhé dávce vakcíny vzrostl podíl lidí s protilátkami na 99,08 procenta.

Vědci z londýnské University College, kteří jsou autory studie o protilátkové odpovědi u očkovaných proti covidu-19, se domnívají, že její výsledky jsou „fantastické“. „Více než devět z deseti dospělých v Británii, kteří byli očkováni (vakcínou) Pfizer či AstraZeneca, si vytvořilo protilátky během měsíce od první dávky,“ uvedla šéfka výzkumného týmu Maddie Shrotriová. „To, jak dobře tyto vakcíny fungují, je pozoruhodné, a to zejména s ohledem na rychlost, kterou byly vyvinuty. Jde o opravdový úspěch vědy tváří v tvář nejničivější pandemii za poslední století,“ dodala.

Očkování má podle dalšího průzkumu pozitivní vliv i na lidi, kteří pociťují dlouhodobé zdravotní problémy po prodělaném covidu. Průzkum mezi více než 800 členy podpůrné skupiny, která pacienty s takzvaným „dlouhým covidem“ sdružuje, ukázal, že 57 procent z nich pocítilo po podání vakcíny úlevu. Větší zlepšení pak zaznamenali ti, kdo dostali vakcínu vyrobenou technologií mediátorové RNA (mRNA), což jsou nyní například očkovací látky od firem Pfizer/BioNTech či Moderna.

Británie patří k nejrychleji očkujícím zemím na světě. V zemi se 66 miliony obyvatel už první dávku vakcíny dostala více než polovina z nich - skoro 37 milionů lidí. Obě dávky už má přes 20 milionů obyvatel.

Video  Jak nás ohrožují mutace: Virolog zmínil nebezpečnou supervariantu i riziko z Indie  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 18. května 2021 23:26 )

Očkování musí fungovat (i kdyby jen papírově pro vládní masáž), když už za to firmy získaly takový prachy - a je jim to pořád málo.

1pravda1 ( 18. května 2021 19:21 )

já bych se nedala očkovat Astrou zenekou, která je v některých státech zakázaná, ale zdravotníci jsou naočkování Pfizerem a nemocní nejsou, zdravotníkům se dá věřit, že na nich očkování funguje... MŮŽEME SI VYBRAT - COVID NEMOC, A ČEKAT JESTLI BUDEME MÍT ŠTĚSTÍ NA LEHKÝ PRŮBĚH - PŘITOM SE STÁLE TESTOVAT NEBO SE NECHAT OČKOVAT A PROTILÁTKY MÍT BUDEME... bez nemoci nebo očkování protilátky prostě nejsou. Já jsem si po zkušenostech z rodiny s nemocí - tři týdny jim bylo zle a to neměli těžký průběh, byli v karanténě i s malým dítětem a museli si pomoci sami... mám za sebou první dávku očkování, dva dny mě bolelo rameno a únava... - to se dalo vydržet, nevím jak bych dopadla přímo s covidem, protože někteří nemají po očkování nic, ale ti co mají, tak by asi měli horší průběh covidu. Každý si může vybrat, můžete se třeba utestovat a pak vás to překvapí uprostřed léta a budete doma v karanténě... každý jak chce.

laskava ( 18. května 2021 18:36 )

A k tomu ta masáž, že očkovat se dali hlavně lidé s VŠ vzděláním, protože ti "nevzdělaní" jsou hloupí a vakcínu odmítají.

zada ( 18. května 2021 15:28 )

prostě podle mého sabotáž či terorismus ( jak chcete) v "moderní" podobě!!!

zada ( 18. května 2021 15:27 )

peníze státu, daňových poplatníků a pojišťoven se přelévají jen do nadnárodních společností farmacie. Zrůdnost, která nezná mezí!!!! A dnes mi nikod nevysvětlí, že se ten virus tady schválně nerozšiřuje, aby se lidi lekli a nechali se očkovat tím "sajratem". Až se to uklidní, tak zase přijede "pozvaný " turista, nakažený jak eso, projde se po Praze či jinde, projede v metru a máme to tu zase.....tak to zřejmě bude!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa