lavní město se rozhodlo bývalou vozovnu od DPP pronajmout.  V posledním roce dávali radní ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje dohromady studii, ve které je možné budoucí využití detailně popsáno.

„Naším hlavním cílem je co nejlépe využívat budovy, které pozbyly svého původního účelu, což je případ i Orionky. Snažíme se těmto budovám najít nové využití. Je to krásný areál a my už téměř rok pracujeme na popsání toho, co by v tomto areálu mohlo v budoucnu vzniknout,“ řekla radní pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha Sobě). „Ideálně by měl být ekonomicky soběstačný a zároveň sloužit místní komunitě,“ dodala radní.

Mix komerčních a komunitních aktivit

Novému provozovateli budou k dispozici tři haly včetně zázemí. Podle Třeštíkové chce Praha najít jednoho provozovatele pro celý areál. „Rádi bychom, aby měl areál kulturní a komunitní využití a zároveň by zde mohla být možnost i sportovního vyžití. Zaměřen by měl být nejen na rodiny s dětmi, ale také na teenagery a seniory,“ sdělila Třeštíková

Celý areál je poměrně energeticky náročný, což s sebou nese finanční zátěž okolo třech milionů ročně. „Aby objekt město nemuselo dotovat, je nutné nalézt rozumný mix mezi komerčním a komunitním, tedy nekomerčním využitím,“ představil plány radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly Pro Prahu).

Vedení města tímto rozhodnutím také chce nastavit novou cestu při správě budov. „V minulosti Praha často přicházela o hodnotné budovy, které byly v majetku městských společností. Jsem tedy rád, že se podařilo navázat v tomto směru dialog s městskými společnostmi. Praha už nechce majetek rozprodávat, naopak chceme pro nevyužité prostory nacházet nové využití tak, aby sloužily všem Pražanům,“ řekl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), který byl také jedním z předkladatelů návrhu na nové využití Areálu.

Kdy bude Orionka opět sloužit Pražanům, zatím není jasné. „Tendr chceme vypsat do konce roku, pak bude záležet na tom, jaký provozovatel vyhraje a kolik bude potřebovat času na rekonstrukci a úpravu areálu. Věřím ale, že v příštím roce už bychom měli něco mít,“ uzavřel Chabr.

Fotogalerie
8 fotografií