„Mou prioritou je decentralizace služeb, tedy budování sítě menších zařízení, kde je možné díky osobnějšímu prostředí účinněji pomáhat lidem směrem k ukončování jejich bezdomovectví,“ uvedla radní Prahy Milena Johnová (Praha Sobě). Dodala, že v posledních dvou letech se hlavnímu městu podařilo zprovoznit tři nová zařízení, konkrétně loni otevřené Centrum pro ženy bez domova na Palmovce v Praze 8, zimní noclehárnu v Malešickém zámku a denní centrum v Husitské ulici na Žižkově, které od ledna letošního roku provozuje spolek R-Mosty.

Další služby jsou podle radní v plánu. Letos bude podle informací magistrátu spuštěn provoz denního centra na lodi Janus, které bude v režii městské organizace Centrum sociálních služeb Praha (CSSP). Doplní loď Hermes. Kromě toho podle Johnové město ve svém domově pro seniory na Zahradním Městě otevře také domov s ošetřovatelskou péčí provozovaný Armádou spásy, určený pro starší a nemocné osoby bez domova. V Malešickém zámku by se kromě zimní noclehárny mělo po rekonstrukci otevřít i denní centrum.

Hlavní město také podle informací magistrátu v současnosti hledá prostory pro vybudování malého azylového domu a denního centra pro ženy, které patří ke zvlášť zranitelné skupině lidí bez domova. Tím by podle města měla být dokončená decentralizace velkého azylového domu v Tusarově ulici, který rovněž provozuje Armáda spásy.

Spor kolem Naděje

Politiku magistrátu v řešení problému bezdomovectví dlouhodobě kritizuje vedení Prahy 1, na jejímž území se nachází největší denní centrum v metropoli U Bulhara, provozované spolkem Naděje. Vedení městské části nedávno vyzvalo magistrát, aby centru neprodloužil nájem pozemku u křižovatky nedaleko hlavního nádraží, protože v roce 2007 vzniklo jako provizorní řešení a podle původní dohody se mělo přestěhovat už v roce 2010. Městu se však nepodařilo najít jiné umístění.

Johnová to odmítla, centrum podle ní má zůstat na stávajícím místě. Je podle ní přirozené, že atraktivní centrum města kromě obchodu a turistického ruchu přitahuje i lidi bez domova, kteří tam snáze seženou obživu, a centrum je proto umístěno strategicky. Přístup vedení Prahy 1 označila za zastaralý. Nyní radní uvedla, že město plánuje najít nové prostory pro ordinace praktického lékaře a vybraných specialistů, kteří nyní ordinují U Bulhara. Tím se má přetížené lokalitě ulehčit.

Denní centra poskytují bezdomovcům oblečení, lékařské ošetření i možnost se umýt. V noclehárnách, azylových domech a na lodi Hermes je také v zimních měsících zhruba 500 postelí, kde mohou lidé bez přístřeší přespat. Tato opatření jsou obvykle na jaře zrušena, podle magistrátu však byla z důvodu přetrvávající pandemie koronaviru prodloužena. Město také z důvodu pandemie začala pro bezdomovce pronajímat volné kapacity v soukromých hostelích a ubytovnách, ve kterých je podle magistrátu stále ubytováno přes 200 lidí. V Praze je podle loňské analýzy CSSP asi 3900 až 4900 lidí, kteří přenocují venku nebo v noclehárnách.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak to tady vypadá Eva Fornálová

Fotogalerie
41 fotografií