Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Koronavirus se šíří mezi bezdomovci. Sociální organizace zoufale shání testovací sady

Autor: vei - 
25. března 2021
18:40

Stát se snaží zachytit koronavirus mezi většinou obyvatel. Testovat má proto své zaměstnance většina firem, podniků i neziskových organizací. Řada z nich teď také shání testovací sady pro bezdomovce. Například v Hradci Králové se objevila mezi skupinou těchto lidí nákaza, i přesto podle lékařky Armády spásy Andrey Pekárkové není virová nálož mezi lidmi bez domova nijak vyšší než mezi ostatními obyvateli Česka.

„Chtěl bych se zeptat na možnost testovat lidi bez domova na COVID -19, přímo na potravinové pomoci, kterou pořádáme každý týden v Praze na Hlavním vlakovém nádraží. Prosím o pomoc, doporučení, na kterou zdravotnickou organizaci se mohu obrátit. Každý týden přijde cca 100 lidí, kteří potřebují naší zdravotnickou, potravinovou pomoc. Pandemickou pomoc je nutné řešit, věnujeme zdarma i respirátory, hygienické prostředky, ale je nutné i testovat a naočkovat nejrizikovější skupinu, tímto opatřením zajistíme zabránění šíření COVIDU-19,“ dotazoval se na sociální síti 20. března předseda Spolku Filantropie Ondřej Miloslav.

Reagoval tak na situaci mezi bezdomovci, kde je potřeba zamezit šíření koronaviru. Podle lékařky Armády spásy Andrey Pekárkové sice není důvod považovat lidi bez domova za nebezpečný rezervoár koronaviru. Pandemie ale podle ní ukazuje na potřebnost specializovaných ordinací pro lidi bez domova.

Počet covidem-19 nakažených bezdomovců v Praze v minulých týdnech vzrostl. Pro nakažené lidi bez domova proto v Praze nyní fungují už tři pobytová zařízení. Ta mají sloužit jako náhrada domácího prostředí zvláště pro lidi s mírnými příznaky nemoci, které není nutné hospitalizovat v nemocnici. Nadále fungují podle ředitele Centra sociálních služeb Praha (CSSP) Martina Šimáčka humanitární hostely.

„Počty nemocných lidí bez domova do značné míry kopírují počty nemocných v celé populaci,“ uvedl Šimáček.

V Praze žije na ulici zhruba 4000 lidí. Všechny je potřeba otestovat. Volání ředitele Spolku Filantropie Ondřeje Miloslava vyslyšel po pár dnech ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (Za ANO).

 

„Výsledkem pracovní konference je, že ministerstvo podpořilo naši iniciativu boje proti COVIDU - 19 a dodá potřebné testovací sady,“ napsal na facebook po videokonferenci s Havlíčkem šéf Filantropie.

„Využili jsme naší státní firmy, přes kterou jsme mohli těmto lidem testy poskytnout,“ řekl Havlíček Blesk Zprávám s tím, že MPO věnovalo na 500 samotestů v hodnotě 50 tisíc korun.  A dalších 50 tisíc pak putuje podle Havlíčka na zdravotníka, který má lidi bez střechy nad hlavou testovat.

„Praha a primátor Hřib se na ně úplně vykašlali, proto jsme to zajistili přes státní firmu na MPO my,“ dodal Havlíček. Praha ale nabízela testování bezdomovců například v únoru, když přicházeli do zimních nocleháren.

Nakažených bezdomovců přibývá 

Lidé bez domova pobývají také v pěti humanitárních hostelech, které má Praha v pronájmu. Čtyři z nich město pronajalo na začátku pandemie a od té doby je obývá asi 200 lidí. Páté zařízení se až 70 lidem v nouzi s chatrným zdravím otevřelo v Holešovicích letos v únoru, kdy silně mrzlo.

Nákaza se šíří mezi bezdomovci také například v Plzni. Izolovaní jsou v karanténním místě pro bezdomovce v budově bývalé školy v plzeňské části Doubravka, bylo v ní v polovině března prvních sedm pozitivně testovaných lidí bez domova. Nakažené koronavirem přivezli strážníci oblečení v ochranných oblecích.

Video  Blatný o testování: Firmy mají testovat své zaměstnance, ne je posílat, aby zabírali místa veřejnosti  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

A počty nakažených mezi lidmi bez domova stoupají také v Hradci Králové. Objekt města pro izolaci nakažených lidí bez domova v areálu hradeckého letiště je nyní zaplněný.

V České republice žije na ulici okolo 25 tisíc lidí. Přesné počty nakažených Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR prý nemá. Čísla by prý mělo schraňovat ministerstvo práce a sociálních věcí.

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa