„Na noclehárně máme 56 míst. Je zcela plno a potýkáme se i s velkým nárůstem klientů přes den v denním centru,“ řekla Modlitbová s tím, že ve svém denním centru nabízí Armáda spásy od pondělního večera místo k přenocování zhruba 40 lidem.

Opatření v centru

Lidé toužící po noclehu v teple musí mimo běžná opatření letos projít měřením teploty a posouzením zdravotního stavu. Důvodem je snaha zabránit šíření nákazy koronavirem. V denním centru v Praze 7 jsou navíc povinné roušky.

V případě potvrzené nákazy covidem-19 nakažené osoby bez příznaků stonávají v sociálním zařízení na Vyšehradě, které je pro covid pozitivní osoby bez domova určené. Podle Modlitbové se v zařízeních Armády spásy v Praze s nákazou covid-19 mezi klienty setkali výjimečně. „Jedná se zatím o jednotky případů,“ doplnila.

Ve snaze předcházet šíření nemoci se letos snížila kapacita zařízení zapojených do systému humanitárních opatření. Tuto zimní sezonu je do pomoci zapojeno více zařízení než v minulosti a počet lůžek k dispozici tak stoupl na 529 lůžek, jak už dříve uvedla radní hlavního města Milena Johnová (Praha Sobě).

Fotogalerie
25 fotografií