Do Nábytkové banky mohou zájemci dát nepotřebné, ale funkční kusy nábytku a spotřebičů, kterých se chtějí zbavit. Banka vybavení následně poskytuje lidem, kteří si nemohou dovolit koupit vlastní.

Tisíce kusů nábytku a elektrospotřebičů

„O službu Nábytkové banky Praha je zájem obrovský. Ke konci února k nám dorazilo 1500 nabídek bytového vybavení, tedy nábytku a elektrospotřebičů, od dárců,“ uvedl Valenta a doplnil, že banka zaevidovala asi 1200 kusů bytového vybavení, které jim nabídly soukromé osoby i firmy.

Část darovaných věcí nyní v prostorách banky v pražské městské části Libuš čeká na nové majitele, část už noví vlastníci ve svých domovech využívají. Podle Valenty pracovníci zařízení zavezli k začátku března nábytek a elektrospotřebiče do více než 50 bytů žadatelů o vybavení. Do jedné takové domácnosti putovalo průměrně 15 kusů darovaného bytového zařízení.

Dva měsíce v provozu

Nábytková banka, která sídlí v budově v majetku hlavního města, zahájila provoz 13. ledna. Vstupní náklady na zbudování banky v Libuši byly 2,85 milionu korun. Z těchto peněz se mimo jiné prostory upravovaly a nakoupila se dodávka pro převoz nábytku. Provozní náklady jsou asi 0,5 milionu ročně. Provoz nyní zajišťuje pět zaměstnanců, a to vedoucí, technik, dispečer a dva řidiči, kteří mají na starosti transport nábytku. Praha dříve využívala nábytkovou banku neziskové organizace R-Mosty. Tato nová má vyšší kapacitu. Podobná zařízení fungující jsou i v dalších městech republiky, například v Brně nebo v Liberci.

Další domácnosti vybavení shání

Poptávek po nábytku či elektru z Nábytkové banky Praha je aktuálně zhruba 200. Poptávat vybavení mohou podle ředitele CSSP Martina Šimáčka lidé, kteří jsou ve finančních potížích a kteří mají doporučení odboru sociálních věcí nebo spolupracují se sociální službou. Doplnil, že v Praze je přes 20 000 osob, které potřebují podporu při bydlení dávkou v podobě příspěvku na bydlení nebo doplatku na bydlení.

Video
Video se připravuje ...

Takto to v první pražské nábytkové bance vypadá. Zástupci města i městských částí doufají, ž ese brzy začne kupit různými kusy nábytku, které pak budou moci využívat lidé v nouzi. David Zima

Fotogalerie
20 fotografií