Proti kácení javoru vznikla petice a na místě se už konalo několik happeningů. Objevují se tu také různé nápisy a letáky. V pondělí v noci se aktivisté pokusili umístit transparent proti kácení přímo na strom. Přelezli plot a vyšplhali na něj pomocí žebříku, který si přinesli s sebou. 

Asi si ale neuvědomili, že staveniště sleduje bezpečnostní kamera. Ostraha na ně hned upozornila městskou policii. „Před půlnocí zastihla hlídka strážníků 6 osob,“ uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová. 

Podle strážníků se nijak svým záměrem netajili. „Lustraci, zda nejsou dotyční hledaní, provedla hlídka státní policie. Přestupkové jednání nyní bude posuzovat správní orgán,“ doplnila Seifertová. 

O referendu se nejednalo

Kácení se v úterý opět řešilo na zastupitelstvu Prahy 1. Předseda klubu Praha 1 Sobě a bývalý starosta Pavel Čižinský, který od počátku proti kácení bojuje, na program zařadil řadu bodů včetně návrhu k projednání místního referenda ohledně kácení javoru na Smetanově nábřeží. Kromě toho také chtěl řešit odvolání starosty, problematiku poskytování služeb krátkodobého ubytování, podle něj problematické slevy na nájemném nebo zástavbu náměstí Miloše Formana před hotelem InterContinental.

Návrhy neuspěly

Zástupci koalice s projednáním většiny bodů opozice nesouhlasili a považovali je za zbytečné nebo nepodložené. Z programu vypadly i body týkající se budovy vlastněné městskou částí v Janově nad Nisou, půdní vestavby v mateřské škole Řásnovka nebo stížností na nedostatky v odpovědích členům rady městské části na interpelace ze strany obyvatel. Zástupci opozice postup vedení radnice kritizovali. Na fakt, že koaliční zastupitelé jejich body z programů často vyřazují, si stěžují dlouhodobě

.V první městské části od loňského ledna vládne koalice My, co tady žijeme, ODS, TOP 09 a ANO. Prvně zmíněné uskupení je jedinou stranou, která zůstala z původní koalice vedené odvolaným starostou Čižinským. Praha 1 Sobě, Piráti a Zelená pro jedničku jsou nyní v opozici. Novým starostou se stal dosavadní první místostarosta Hejma.

Fotogalerie
50 fotografií