Usnesení schválili zastupitelé Prahy 1 na návrh předsedkyně výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života Bronislavy Sitár Baborákové (Iniciativa občanů). Stojí v něm, že v případě kostýmů využívaných účastníky rozluček „... oblečení není součástí identity těchto osob a nepodléhá právu člověka oblékat se dle vlastní volby, ale naopak překračuje tím obecně akceptovatelné společenské konvence (např. z pohledu dětí, seniorů aj.)“

Vedení Prahy 1 i místním obyvatelům dlouhodobě vadí typ turismu zaměřený na návštěvy nočních podniků, když průvodci při takzvaných pub-crawls vodí návštěvníky metropole doslova „od hospody k hospodě“. Asi nejvíce postiženou oblastí je Dlouhá ulice, kde je velké množství barů a nočních klubů, a její okolí. Problém vnímá i Zábranský, návrh na vznik vyhlášky zakazující kostýmy nicméně za šťastný nepovažuje.

„Chápu snahu Prahy 1 řešit problém pub-crawlů, také je vnímám za velmi obtěžující pro lidi žijící v centru Prahy. Ale nemyslím si, že to máme řešit zákazem dětinského chování účastníků rozluček se svobodou, kteří se oblékají do trapných kostýmů,“ uvedl radní. Dodal, že ani neví, zda by taková úprava byla právně možná.

Opozice v Praze 1 kritizuje vedení místní radnice za to, že pro řešení problému rušení nočního klidu turisty nedělá dost. Podle zástupců vedení městské části je potřeba i spolupráce magistrátu, a jednání jsou proto složitá. Místní obyvatelé mezitím ztrácejí trpělivost, například Štěpán Kuchta, jeden z dlouhodobě si stěžujících obyvatel Dlouhé ulice, v neděli zahájil na protest proti pasivnímu přístupu samospráv a úřadů protestní hladovku.

Zákaz vjezdu

Praha 1 loni na krátkou dobu zavedla noční zákaz vjezdu aut mimo zásobování do části Starého Města právě kolem Dlouhé ulice. Obratem jej však kritizoval primátor Bohuslav Svoboda (ODS), podle kterého radnice omezení neprojednala s hlavním městem. Opatření následně zrušil magistrátní odbor pozemních komunikací, městská část ho plánuje v blízké době zavést znovu. V minulém volebním období vedení města z popudu Prahy 1 jednalo také o omezení otvírací doby podniků v nejrušnějších oblastech centra, vyhlášku však magistrát nakonec neschválil.

Video
Video se připravuje ...

Zákaz vjezdu do Starého Města Blesk

Fotogalerie
13 fotografií