Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Radnice Prahy 11 prý čelila pomluvám a lžím na sociální síti. O trestný čin se nejedná, řekla policie

Autor: luv - 
15. března 2021
19:15

Radnice Prahy 11 se na začátku pandemie potýkala s útoky, které se šířily na sociálních sítích. Podle anonymu měla radnice údajně zpronevěřovat ochranné pomůcky. Radnice se bránila a podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Za to zaplatila 43 560 korun. Podle policie se nejedná o trestný čin a případ odložila. 

Kritika na adresu radnice se objevila ve facebookovém profilu Žít Jižňák na jaře minulého roku. „Došlo to do takové míry, že anonymní profily bez uvedených osobních údajů či fotografií pomlouvaly radnici z toho, že během nouzového stavu nekoná, že naopak kšeftujeme a kupčíme s ochrannými pomůckami, kterých byl nedostatek. Že si je zadržujeme pro sebe,“ uvedl tehdy pro Blesk.cz starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti).

Radnice se rozhodla na neznámého pachatele podat trestní oznámení. To vypracovala advokátní kancelář Gřivna & Šmerda za 43 560 Kč. Opozice krok radnice kritizovala. Částka, kterou za sepsání trestního oznámení zaplatila, je podle ní příliš vysoká, a navíc bylo trestní oznámení podáno bez projednání s opozicí. Starosta Dohnal ani pořádně neobjasnil důkazy.

Opozici navíc vadilo, že se může jednat o krok podniknutý vůči ní. „Obecně vnímáme, že koalici se jakákoliv kritika, byť může být oprávněná, nelíbí,“ uvedla zastupitelka opoziční HPP11 Šárka Zdeňková.

Dohnal o trestním oznámení nadále mlžil, odvolával se na práci policistů. „V případě zveřejnění by mohlo dojít k poškození strany podávající trestní oznámení, tedy Prahy 11, v případném soudním sporu. Nevydat informace doporučila jak advokátní kancelář, která trestní oznámení zpracovala, tak právní oddělení městské části Praha 11,“ odůvodnil starosta. „Zveřejněné skutečnosti z oznámení by také mohly vést ke ztížení výkonu policistů v rámci šetření.“

Kauza jednoho profilu?

Podle HPP11 radnice chtěla pouze zjistit, kdo se pod profilem Žít Jižňák skrývá. „Radnice žije v představě, že za profilem stojí někdo z hnutí. A protože zástupci radnice nemohou přijít na to, kdo to je, rozhodli se vykonstruovat tuto kauzu,“ uvedla Zdeňková pro server Aktuálně.cz.

Dohnal se brání a takové nařčení odmítá. „Uvedené trestní oznámení bylo podáno na neznámého pachatele, z tohoto důvodu vylučuji jakékoliv spojení s možnými útoky na občany či opozici na Praze 11,“ říká Dohnal.

Případ odložen

Policie už má v případu jasno, o trestný čin se nejedná a celou kauzu nyní odložila, jak Aktuálně.cz sdělil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle opozice Dohnal podal trestní oznámení, aby zastrašil své odpůrce. K výslechu na policii musel třeba opoziční zastupitel Marek Milaberský (Hnutí pro Prahu 11), který celou věc vnímá jako pokus o zastrašování občanů Jižního Města, kteří jsou na facebooku velmi aktivní a nebojí se říci svůj názor. 

Starosta vysvětlil podání trestního oznámení jako nutnost proti šíření poplašných zpráv v době nouzového stavu. „Je povinností vedení radnice hájit dobré jméno městské části za každé situace včetně uveřejněných nepravdivých, lživých a hanebných výroků na sociálních sítích,“ stojí si za svým Dohnal. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa