První bronzová socha skateboardisty na světě. Většina lidí by takovouto památku hledala spíše v Kalifornii, která je považována za kolébku tohoto sportu. Je to však velký omyl. První socha skejťáka vznikla za hluboké normalizace, v roce 1982 v Čechách. Vytvořil ji sochař Jaroslav Hladký a od 80. let až do roku 2008 stála pod Nuselským mostem v parku Folimanka. V roce 2007 byla ale socha poškozena neznámým pachatelem, který ji uřízl ruce. Poničenou sochu nakonec Praha 2 odvezla do svého depozitáře, kde ji zhruba po 12 letech, tedy v roce 2019 objevil Pavel Friš, který pod pseudonymem Vyšehradskej píše o Praze 2 blog. 

Jak je možné, že tehdejší režim povolil Jaroslavu Hladkému sochu vyrobit, dodnes zůstává tak trochu záhadou. „Když s tím přišel před schvalovací komisi, kupodivu mu to prošlo. Sice mu vytkli, že je to amerikanismus, ale nakonec asi přimhouřili oči,“ říká Pavel Friš pro Blesk.

Za inspirací do amerických časopisů

Sám sochař neměl příliš jasno, jak takový skejťák vypadá, proto si dokonce sám koupil skateboard, aby věděl, jak na to. „Sám jsem si to zkoušel a zkoušel jsem to také na svém synovi a Martinovi Váchovi. Pak jsem dokonce objevil  propagátora skateboardingu Petra Kottinga, který měl spoustu amerických časopisů s krásnými obrázky, to byla největší inspirace,“ řekl Hladký dříve pro Českou televizi. Kottingovi americký časopis Skateboarder do tehdejšího Československa pašovala jeho kamarádka, která pracovala jako letuška v ČSA

Ruce zakopané na zahradě

Když se podařilo Frišovi poničenou sochu vypátrat, bylo mu hned jasné, že se musí spojit i se sochařem, jestli by soše nevyrobil nové ruce. „Díky příbramské galerii, kde měl sochař Hladký před několika lety výstavu, jsem získal jeho telefonní číslo. Když jsem mu pak do sluchátka vylíčil situaci, lakonicky odpověděl: Já už sochy nedělám. Je mi přes sedmdesát, tak jsem s tím seknul. Odstěhoval jsem se z Prahy a máme se ženou klid,“ popsal své snahy o obnovu sochy. Prvotní zklamání však zahnala jiskra naděje. Sochař mu prozradil, že před lety zakopal na svojí zahradě sádrový model Skateboardisty, podle kterého se pak odléval do bronzu.

Veřejná sbírka

Friš nelenil a za Hladkým vyrazil, bohužel se ze sádrového modelu podařilo vykopat pouze torzo. Nakonec se domluvil se sochařem Jiřím Kašparem, který přislíbil, že odlitky vytvoří. Nastal ale problém. Na opravu bylo třeba sehnat peníze. A to nejen pro Jiřího Kašpara, ale také pro slévárnu, která by vyhotovila následný odlitek. „Slévači odhadli cenu opravy na 250 tisíc. Městská část na to peníze neměla, tak jsem se rozhodl do akce zapojit ještě Českou asociaci skateboardingu, na kterou se převede vlastnictví sochy a pod její záštitou vznikla i sbírka na její záchranu,“ popisuje Pavel Friš.

V současné chvíli je na transparentním účtu přes 140 tisíc korun. Navíc sochařovi Jiřímu Kašparovi byla 22. února už odeslána záloha ve výši 70 tisíc za vyrobení modelu pro bronzový odlitek rukou. Každý, kdo přispěje na obnovu sochy navíc bude zapsán na listinu, která bude ještě před přivařením rukou uložena do sochy. Podle Friše by ji měla Česká asociace skateboardingu představit na letošních olympijských hrách v Tokiu, kde by měl být právě skateboarding vůbec poprvé zařazen mezi olympijské sporty. Pak se socha vrátí na Folimanku.

Fotogalerie
4 fotografie