Stavba původně vznikla pro světovou výstavu Expo 58 v Bruselu jako součást Československého pavilonu, původně sloužila jako restaurace. Celý pavilon měl tehdy úspěch, dost mimo jiné i nejvyšší ocenění, tzv. Zlatou hvězdu. Pavilon navrhli architekti František Cubr, Josef Hrubý a Zdeněk Pokorný. Už tehdy své dílo vytvořili tak, aby se po skončení výstavy dalo přenést do Prahy. 

Část pavilonu se tedy přestěhovala na dnešní Výstaviště, tehdy ještě Park kultury a oddechu Julia Fučíka a právě restaurace se znovu složila na Letné. Do Sametové revoluce byla v majetku státu a byla zda luxusní restaurace. Po roce 1989 přešla během privatizace do soukromých rukou a to se na stavu budovy dost podepsalo.

Byla v žalostném stavu

Během let chátrala až podle dobových fotografií  z ní zůstala v podstatě pouze ocelová konstrukce. V roce 1991 také vyhořel pavilon na Výstavišti a budova na Letné tak zůstala jediným pozůstatkem slavné výstavy.

Budova Expo 58 na Letné před rekonstrukcí v roce 2000.
Autor: ČTK/BENDOVÁ Markéta

Už od 60. let je přitom stavba kulturní památkou. Obnovit zašlou slávu unikátní budovy se podařilo až po přelomu tisíciletí. Do budovy se poté, co v roce 2001 prošla kompletní rekonstrukcí, nastěhovala agentura Havas Prague. „Jsem nesmírně vděčný, že jsme před 19 lety měli možnost spolupracovat na kompletní renovaci Expo 58. Naším cílem bylo znovuoživení tohoto symbolu české kreativity, jež v té době bylo ruinou. Bylo nám potěšením být součástí tak smysluplného projektu a také toho, že jsme po tolik následujících let mohli obývat nejkreativnější místo jaké si lze představit,“ uvedl zakladatel a generální ředitel agentury Gilles Bérouard.

Nyní je prázdná

Zaměstnanci komunikační agentury si mohli úžasný výhled na Prahu užívat až do loňského podzimu, kdy se firma postupně odstěhovala do Karlína. „Během prvního Covid lockdownu a zároveň několik měsíců před tím, než jsme měli obnovovat naši nájemní smlouvu, se majitel Expo 58 rozhodl tento ikonický drahokam české architektury prodat. Byli jsme z toho velmi smutní, ale neměli jsme jinou možnost než po tolika letech budovu opustit,“ dodal k tomu Gilles Bérouard.

Bude tu galerie?

Budova už je liduprázdná, lze tu potkat pouze dělníky, kteří budovu vyklízejí. Podle informací Blesku budovu od firmy A.I.V. kupuje známý galerista a ředitel společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery Vladimír Lekeš. Ten na dotaz, zda je novým majitelem domu, Blesku odpověděl, že není. V katastru nemovitostí je skutečně stále jako majitel uvedena rakouská firma, od 11. ledna ale začalo řízení, v němž jako nabyvatel figuruje právě jméno Vladimíra Lekeše. Ještě do 1. února běží 20denní ochranná lhůta, během níž je možné vyjádřit nesouhlas s navrhovanou změnou a teprve po jejím uplynutí může katastr změnu vlastnictví zapsat.

O budoucnost unikátní budovy se zajímala i radnice sedmé městské části.„Chceme, aby Expo fungovalo a byly bychom rádi, kdyby tam byl i nějaký gastro provoz pro veřejnost. Nový pan majitel by tam rád udělal galerii a výstavní prostor pro začínající umělce v kombinaci s kavárnou, což určitě je zajímavé řešení,“ uvedl pro Blesk.cz starosta Jan Čižinský (Praha Sobě).

Fotogalerie
43 fotografií