Pustit se v s novým rokem do cvičení a hubnutí je taková lednová klasika. Vytoužená předsevzetí o krásném vysportovaném těle si špendlíme na nástěnky, mučíme se v posilovnách a k jídlu s velkým sebezapřením zchroupeme jednu mrkev, i když myšlenky máme spíš na guláš. Najednou jsme unavení, tělo nezvyklé na pohyb bolí a motivace se postupně ztrácí, až zmizí nakonec úplně.

„Když jsem ještě předcvičovala aerobik, tělocvična hned první týden v lednu doslova praskala ve švech. Většina nevydržela déle než do března“, vzpomíná na lednové šílenství Věra Havlová, instruktorka jógy a pilates, která v Praze vede i individuální hodiny. Při hlubším zamyšlení se té ztrátě motivace nemůžeme divit. Po vánočních hodech, kdy nám v hlavě spíš než myšlenka na střídmost běží, jestli si dát ještě osmý chlebíček, těžko můžeme z ničeho nic čekat závratnou kondici.

Zdraví je hlavní

Trenérka crossfitu Lucie Minářová zase na svém Instagramu radí: „Uvědomte si, že kvůli břišákům a nižší váze nebudete mít lepší život, ani nebudete šťastnější. Musíte to dělat hlavně kvůli sobě, kvůli svému zdraví. Ne pro okolí.“ V tom jsou za jedno v podstatě všichni odborníci. „V lednu registrujeme zvýšený zájem lidí o cvičení. Doporučila bych, aby lidé začali pozvolna a nepřepálili start a potom už jen zůstali u svého rozhodnutí dělat cokoli, co jim dělá dobře. Jóga je velmi něžný a přijatelný způsob cvičení úplně pro každého, v jakémkoli stavu i věku a navrací nás zpět do dětských let, kdy jsme o pohybu vůbec nepřemýšleli a dělali vše přirozeně,“ vysvětluje svůj názor lektorka jógy Irena Mertová.

S novým rokem se často pouštíme i do zdravějšího stravování. Jednak je nám většinou těžko z vánočního obžerství, jednak fitko a lehčí jídelníček jdou tak nějak ruku v ruce. Své o tom ví i výživová poradkyně Markéta Gajdošová, která ve spolupráci s food blogerkou Evou Ehrembergovou na podzim vydala i "zdravou" kuchařku. „Na přelomu kalendářního roku vždy vnímám zvýšenou poptávku, kterou spousta potenciálních klientů odůvodňuje "novým začátkem".

Rady odbornice

Osobně ale zastávám názor, že pokud chce člověk změnu, neměl by ji spojovat s konkrétním termínem, ale měl by začít okamžitě. Není co odkládat a s hubnutím, potažmo dlouhodobě udržitelným zdravým životním stylem bychom měli začít teď hned a nečekat na prvního ledna. Pokud to daný zájemce pochopí, má k cíli nakročeno s mnohem vyšší pravděpodobností,“ popisuje svoje zkušenosti. A jak tedy u zdravějšího jídelníčku vydržet? „Radím nespoléhat na motivaci, která se s novým rokem pojí, ale místo toho budovat návyky. Ty jsou totiž tím, co nás povede k cíli, když motivace odejde. Je důležité vybudovat pevné stavební kameny, na které poté můžeme spoléhat. Zároveň vždy radím, že žádný extrém není řešením a dříve nebo později  skončí, proto je nutné přistupovat ke každé změně racionálně.

Fotogalerie
6 fotografií