Domov se dlouhodobě snaží rozvíjet individuální potřeby svých klientů nad rámec nezbytné péče. Mají tu možnost rozvíjet i své záliby, kterými se zabývají ve volném čase. Je to například kapela AJETO, svíčkařská dílna, truhlářská dílna nebo divadelní kroužek. „Snažíme se být hodně aktivní,“ říká ředitelka domova Lenka Kohoutová.

Výtvarná soutěž

Jednou z těchto aktivit je také výtvarná díla. Domov každoročně pořádá výstavy v Komunitním centru na Kampě. Nekonala se pouze loni, kdy tomu zabránila epidemie koronaviru.

Soutěž domov vyhlásil při letošní vernisáži výstavy děl klientů. Podle ředitelky domova je to sice trochu jiné umění, než na jaké jsou lidé zvyklí z galerií a muzeí, ale je o ně velký zájem. Výstava je také prodejní a výtěžek z prodeje jde na podporu výtvarné dílny, například na nákup barev.

Právě umělecké ambice klientů přivedly vedení domova k uspořádání soutěže. „Říkali jsme si, že takových lidí je určitě víc,“ říká ředitelka domova, která domov vede již sedmým rokem.

Přihlásit se mohou umělci ve dvou kategoriích. Do 15ti a od 15ti let a svá díla mohou posílat do 20. září. Jakou výtvarnou techniku zvolí, je čistě na autorovi. Téma soutěže je „Co mám rád/co mám ráda“. První cena je malířský stojan. Ve zvláštní kategorii bude moci výherce vybrat i veřejnost.

Slavnostní vyhlášení proběhne 30. září na radnici Prahy 2, kde budou díla také do konce října k vidění. Akci podpořil, kromě starostky Prahy 2 Jany Černochové (ODS), i Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, která spravuje Museum Kampa. „Jsem si moc dobře vědom, že lidé s mentálním postižením dokáží vytvořit skvělé věci a mně bude ctí být jim v tomto směru alespoň malinko nápomocný,“ říká.

Inspirace pro zbytek republiky?

Podle ředitelky Domova Sulická je tento ročník vlastně něco jako zkouška. „Když nám to vyjde v Praze, tak bychom chtěli udělat celorepublikovou soutěž,“ dodává.

Fotogalerie
45 fotografií