„Velmi mě mrzí, že stejně jako při loňské výstavě, připomínající vraždu Milady Horákové, se i letos našli tací, kteří měli potřebu toto dílo zničit. Rozumím tomu, že ne každému se může výstava Rudé století líbit. Chápu i to, když má někdo odlišný pohled na věc. Ale právě respekt k názoru druhých je známkou tolerantní a vyspělé společnosti,“ uvedl k tomu iniciátor výstavy Jiří Pospíšil, který je předsedou správní rady Musea Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových.

Případ řeší také policisté. „Případem se zabývají policisté z oddělení Malá Strana. Prověřováním zjistili, že poškozen byl jeden baner, předběžná škoda byla vyčíslena na čtyři tisíce korun,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský s tím, že se jedná o přestupek proti majetku.

Výstava měla za cíl návštěvníky provést dějinami Komunistické strany Československa, a to prostřednictvím 12 velkoformátových oboustranných panelů. Texty, dobové fotografie a letáky měly mimo jiné připomínat okolnosti vzniku KSČ, bolševizaci strany v době první republiky, uchopení moci v únoru 1948, normalizaci i nedávnou minulost strany.

Není to poprvé

Panely z výstavy připomínající vraždu Milady Horákové a procesy 50. let v pražském parku Kampa poničili vandalové v srpnu 2020. Výstava, která připomínala život političky Horákové a zinscenovaný proces s ní i dalšími odsouzenými, byla na Kampě slavnostně zahájena 27. června 2020. Horáková byla oběšena před 70 lety, 27. června 1950. Byla jedinou ženou, kterou komunistická justice nechala z politických důvodů popravit.

Video
Video se připravuje ...

Na Kampě je k vidění výstava mapující 100letou historii komunistické strany. Veronika Foltová

Fotogalerie
27 fotografií