Vladimír Janoušek je paradoxně možná známější a uznávanější v zahraničí než v České republice. Po jeho úspěchu na Expu70, kdy jeho obří sousoší Hrozby války celou výstavu zahajovala, přišla velmi záhy perzekuce ze strany komunistické strany. Ta si totiž jeho dílo vyložila jako paralelu s ruskou okupací v roce 1968 a Janouškovi zakázala jakoukoli činnost.

I když ho komunisté prakticky vymazali z tehdejší kulturní scény, Janoušek dále tvořil ve svém ateliéru na kraji Prahy alespoň pro své přátelé. Mezi ně patřila i mecenáška umění Meda Mládková se svým manželem a Janouška spolu s dalšími perzekvovanými umělci v tehdejším Československu podporovala.

První retrospektivní výstava od revoluce

„Vladimír Janoušek neměl více než 30 let žádnou výstavu. Nám se nyní v Museu Kampa podařilo připravit jeho velkou retrospektivní výstavu v takovém rozsahu, který návštěvníci prozatím neměli tu možnost vidět,“ říká předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, která Museum Kampa zřizuje, Jiří Pospíšil. Díla byla zapůjčena z galerií z celé České republiky a objevují se tu i sochy ze soukromých sbírek

V Museum Kampa je k vidění unikátní retrospektivní výstava sochaře Vladimíra Janouška
Autor: Veronika Foltová

Výstava je rozprostřena hned do třech pater muzea a čítá více než 200 děl. Zhlédnout lze jak jeho dvojrozměrné obrazy, tak velké železné skulptury, které svařoval z nalezených zbytků. „Janouškovy dvojrozměrné obrazy jsou nesmírně originální. Často na nich zobrazuje pole louky, lesy, zkrátka krajinu, do které umisťuje kyvadlo, které na rozdíl od krajiny má geometrický tvar,“ přibližuje umělcovu tvorbu Pospíšil.

Na výstavě lze také vidět zmenšené modely úspěšného sousoší vystavovaného v Ósace. Podobná díla tvořil například i pro Poldi Kladno, jeho mezinárodní úspěch mu však komunisté neodpustili a neobyčejný sochař Vladimír Janoušek, který zemřel v pouhých 64 letech, dožíval v existenciálních problémech.

Kromě sochaře Janouška mohou návštěvníci navštívit stálou expozici Františka Kupky, ta ovšem dostala zcela novu podobu. „Stálá expozice v sedmi kapitolách chronologicky představuje Kupkovu tvorbu od poloviny devadesátých let až ke zralým dílům let padesátých,“ popisuje expozici Museum Kampa.

Video
Video se připravuje ...

Motiv kyvadla se v Janouškových sochách objevuje velice často Veronika Foltová

Milionové ztráty

Museum Kampa se kromě ztrát kvůli pandemii koronaviru muselo vyrovnat i s další ranou. Loni v létě muzeum zasáhl požár, který zničil technické zázemí Musea Kampa a poškodil i některá umělecká díla.

„Poškozenou strojovnu opravuje město jako vlastník nemovitosti. Oprava měla být už hotová, ale celé se to oddálilo údajně kvůli covidu. Prozatím tedy fungujeme pomocí provizorních klimatizací v jednotlivých místnostech, které zajišťují vhodné podmínky pro umělecká díla,“ řekl Pospíšil a dodal, že za minulý rok bylo Museum Kampa ve ztrátě 15 milionů, letos se ztráty blíží už 7 milionům. „Zachraňuje nás, že jsme v městské budově, kde nemusíme platit nájem, ale ztráty jsou obrovské. Přežijeme, ale rozšiřování sbírky či vydávání knih budeme muset odložit,“ uzavřel Pospíšil.

KDE: Museum Kampa, U Sovových mlýnů 2.
KDY: Do července 2021, ve všední dny od 12 – 18 hodin. O víkendu od 10-18 hodin.
VSTUPNÉ: 180,- Kč, snížené 90,- Kč.

Fotogalerie
30 fotografií