Dům v Truhlářské ulici byl léta opuštěný a chátral. Gotický dům byl za dobu své existence mnohokrát přestavován. Nejzásadnější přestavba se udála na konci 18. století, kdy nemovitost koupila evangelická církev a původní taneční sál přestavěla na modlitebnu, kam se vešlo až 300 věřících, zbytek domu pak sloužil k bydlení. Na začátku 20. století církev dům prodala a byty se staly i z modlitebny.

Postupem času byly opuštěny i byty a dům chátral čím dál tím víc, až hrozila jeho kompletní devastace. Praha 1 proto v roce 2018 nechala vypracovat u architektonického studia Kava projekt na celkovou rekonstrukci. Nyní se objekt konečně otevírá. Rekonstrukci mimo jiné zbrzdily i objevy památkářů, kteří v budově odhalili pozůstatky vzácných maleb, a to jak v interiéru, tak na fasádě. Objeveny byly i původní podlahy nebo barokní krov.

Malba na fasádě je velmi zajímavá, má totiž specifické lemování plastickým rámem, který je zároveň součástí fasády. V té době ale nebylo takovéto řešení v Praze vůbec běžné,“ vysvětluje architekt Jan Karásek. Malby veřejnost uvidí zhruba za dva měsíce, nyní se ještě dodělávají poslední práce.

V objektu bude DDM

Zrekonstruovaný dům předá Praha 1 do správy Středisku volného času Jednička spolu s Hobby centrem z Prahy 4, které doporučil magistrát. „Praha 1 jako jediná z velkých městských částí doposud neměla na svém území dům dětí a mládeže (DDM), jsem proto ráda, že se to teď změní. Nemáme v plánu suplovat školky, ale nabídnout široké spektrum kroužků jak menším, tak větším dětem,“ řekla místostarostka Eva Špačková (ODS).

Kroužků by v nabídce mělo být asi 30. „Udělali jsme průzkum mezi našimi občany, co by si zde nejvíce přáli a podle toho jsme upravili nabídku. Nebudou chybět výtvarné kroužky, hudba, divadlo, ale ani IT nebo robotika,“ dodala Špačková. Prostor by zde měli najít i senioři.

Na začátek září plánuje městská část uspořádat den otevřených dveří, aby si zrekonstruovaný dům mohla prohlédnout i široká veřejnost. „Kdo můžete, určitě se přijďte na tento nádherný dům v září podívat. Zrekonstruovali ho stejní lidé jako Malostranskou besedu a já si myslím, že se to opravdu moc povedlo,“ uzavřel starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Fotogalerie
24 fotografií