Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brněnské Velikonoce v uzávěře: Zlatý poklad u hradu Veveří a obří kraslice

/
  • Brněnské Velikonoce v uzávěře.
    1. dubna 2021 ● 10:39

    Velikonoce letos neproběhnou tradičně. Existuje ale několik možností, jak si užít tento svátek a zároveň dodržet všechna nařízení týkající se epidemie koronaviru. Na náměstí Svobody stojí obří vejce z Chorvatska, krajští pedagogové připravili turistické trasy s úkoly nejen pro rodiny s dětmi, návštívit lze okolí hradu Veveří a brněnské svatostánky.

  • 1.

    Obří vejce

    Uprostřed největšího brněnského náměstí Svobody stojí uprostřed obří vejce. Plastikovou repliku slepičího vejce darovalo Brnu v roce 2018 Chorvatsko a od té doby je vždy před Velikonocemi vystavena na čestném místě. Kraslice je vysoká dva metry a široká metr a půl a je pomalovaná odolnými akrylovými barvami. Ve stylu tzv. naivního malířství vejce pomalovali podrávští malíři.

    Brno je díky kraslici světové – podobná obří vajíčka jsou totiž k vidění v známých metropolích jako je New York, Berlín nebo Milán. Kromě obří kraslice jsou na náměstí Svobody vystaveny i texty s obrázky, které se věnují tradicím největšího křesťanského svátku.

    Autor: Archiv MMB

  • 2.

    Tvořivé balíčky

    I v netradičním čase si lze užít tradiční Velikonoce. Pedagogové ze střediska volného času Lužánky vytvořili speciální tvořivé balíčky, díky kterým si mohou Brňané jednoduše vyrobit jarní ozdoby, velikonoční věnec a pomlázky. „Balíčky obsahují vše, co je k tvoření potřeba. A podle jednoduchých návodů zvládnou výrobky dospělí i školáci, případně předškoláci s pomocí rodičů,“ říká manažera Kristýna Kolibová.

    Zajímavostí je možnost vytvořit si jidášky nebo klapač, což je dřevěný nástroj podobný řehtačce. Na Zelený čtvrtek se naposledy rozezní zvony a varhany, které umlknou až do Velikonoční vigilie. Místo zvonů se pak používají právě řehtačky a klapače. S tímto zvykem se lze setkat zejména v oblastech se silnými folklórními tradicemi, například na Slovácku či Valašsku.

    Autor: Markéta Malá

  • 3.

    Jídlo zvířátkům

    Zoologická zahrada je sice zavřená, ale na její vrátnici se můžete vypravit s dárkem. V současné době chovatelé shání například suché okrasné trávy nebo některé bylinky jako mátu peprnou, meduňku lékařskou, levanduli, rozmarýn lékařský, mateřídoušku a tymián. Vrátnice se nachází u závory na parkovišti, asi 50 metrů od hlavního vstupu. Přispět můžete i adopcí zvířete nebo zasláním konkrétní částky na účet zoo.

    Něco dobrého k snědku můžete donést i selátkům a daňkům – u vstupu do obory Holedná pod kohoutovickým kopcem se nachází speciální kontejner na jídlo. „Návštěvníci sami zvířata krmit nesmí. Máme u přístupu k oboře kontejnery, kam mohou dát jablíčka nebo pečivo pro zvířátka,“ říká Andrea Musilová z Lesů města Brna.

    Autor: Markéta Malá

  • 4.

    Poklad hradu Veveří

    I když jsou vnitřní prostory hradu Veveří zavřené, jeho okolí skýtá nepřeberné množství turistických tras. Na rodiny s dětmi zde navíc čeká několik stanovišť s úkoly, díky nimž poznají zvyky z období od masopustu až po Velikonoce. Budou luštit křížovku, hledat rostliny anebo skládat puzzle. „Soutěží chceme děti i dospělé motivovat k aktivnímu trávení volného času,“ uvedla jedna z organizátorek Kristýna Kolibová ze SVČ Lužánky.

    Stanoviště jsou umístěna dostatečně daleko od sebe, a tudíž se lze izolovat od ostatních návštěvníků a dodržovat bezpečnou vzdálenost. Nedaleko hradu Veveří při příjezdové cestě k západní vstupní bráně se nachází prastará historická památka – kaple Matky Boží z konce 12. století.

    Autor: Markéta Malá

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy