Letos se koná již 16. ročník Pražské muzejní noci. Bude podobná jako ty loňské, ale v zásadě jiná. Pokaždé totiž můžete zadarmo navštívit jiná muzea, jiné galerie a jiné instituce, na které jste se předešle nedostali. Letos bude možné navštívit 70 nejrůznějších kulturních objektů, letos se připojí i Pražské quadriennale.

Nabídka je vskutku pestrá a čítá doslova tematickou plejádu zajímavostí. Vypravit se můžete do Botanické zahrady hl. m. Prahy, kterou za svitu luny jen tak nepoznáte. 

V historické budově Národního muzea si budete moci prohlédnout mimo jiné zcela novou výstavu Rytíři nebes. „Děláme ji ve spolupráci s brněnským Muzeem českého a slovenského exilu. Jedná se o autentické předměty našich letců. Zmíním třeba Františka Fajtla nebo plukovníka (Aleše) Brixe. Budou tam jejich uniformy a vyznamenání,“ řekl náměstek generálního ředitele Národního muzea Michal Stehlík. V historické budově nebude připraven doprovodný program a počet návštěvníků v objektu bude muset být z bezpečnostních důvodů regulován. Ze stejného důvodu nebude přístupná kupole.

V Plynárenském muzeu si na své přijdou všechny parádivé dámy. Budou si totiž moct vyzkoušet natočení vlasů plynovými historickými kadeřítky. Muzeum Policie ČR zase připravilo výstavu o historii a současnosti policejních pyrotechniků. V Leteckém muzeu Kbely nebude nouze o adrenalin - uskuteční se průlety vojenských letadel a seskoky parašutistů.

Kromě kulturních pamětihodností pořadatelé uchystali i doprovodné akce. Po dobu konání muzejní noci budou probíhat koncerty, přednášky, filmové projekce ale i soutěže a nejrůznější doprovodný program, který se bude lišit instituce od instituce. Pro snadnou orientaci v ulicích potemnělé Prahy budou v metropoli rozmístěny informační stany. Jejich pracovníci budou plně k dispozici radou, nápovědou či jen drobnou rozmluvou pro ukrácení kratochvíle.

Pražské muzejní noci se podesáté budou moct zúčastnit také neslyšící. Je pro ně připraveno pět prohlídkových tras s doprovodnými programy

Seznam otevřených objektů najdete ZDE

Cestování za setmění

Pražská muzejní noc propukne 8. června od 19 hodin a potrvá do 1:00 následujícího dne. Během té doby bude Prahou jezdit 10 speciálních dopravních linek – 9 autobusových, 1 tramvajová, které na akci zařídil Dopravní podnik hl. m. Jak jejich přeprava, tak i vstupné do všech institucí, které se Pražské muzejní noci zúčastní, je zdarma. Výjimku tvoří pouze NKP Vyšehrad, kde je vstupné opravdu symbolické – 1,- Kč. Z důvodu konání akce je prodloužen i provoz všech linek metra o jednu hodinu.

Fotogalerie
16 fotografií