Od středy až do konce září tři patra Galerie Tančící dům ožijí kresbami výtvarníka s nezaměnitelným smyslem pro humor i vyprávěním příběhů v obrazech Káji Saudka. „Výstava Od aut po ženy představuje průřez jeho tvorbou,“ řekl Blesku ředitel galerie Robert Vůjtek. „Své místo tu mají filmové plakáty, komiksové kresby i dosud nevystavená díla, ale také ukázky Saudkovy erotické tvorby,“ uvedl.

Součástí je poprvé replika umělcova ateliéru s osobními předměty zapůjčenými rodinou. Návštěvník se tak ocitá přímo uprostřed Saudkova světa, u stolu, kde řada jeho děl vznikla. „Kája byl neskutečně pracovitý, i řada umělců nechápe, jak to všechno mohl stihnout,“ prozradila Blesku manželka výtvarníka Johana Saudková (71). „Zatímco normálně třeba na komiksech spolupracuje tým lidí, on všechno dělal sám – od scénáře přes kresby tuší až po finální podobu,“ řekla s tím, že část téměř pornografických kreseb tvořil hlavně pro přátele. Ty uvidí jen návštěvníci starší 18 let.

Film? Ten Saudek miloval

Kája Saudek nekreslil jen komiksy, řada lidí zná jeho tvorbu díky oblíbeným filmům. „I když se v době, kdy z politických důvodů nesměl tvořit, musel živit kreslením titulků, Kája film miloval,“ vzpomínala Saudková. Významně se Saudek podílel na dílech Miloše Macourka (†75), snímcích Kdo chce zabít Jessii? (1966) nebo komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970). Kresbami dotvářel i naučný seriál Okna vesmíru dokořán (1981 až 1998).

Tuhle kresbu v roce 1951 vytvořil Saudek jako šestnáctiletý.
Autor: Dan Černovský, Josef Louda

Kreslil od puberty

V expozici jsou vystavena díla už čtrnáctiletého Saudka, ale i ta z doby po roce 2000. „Ta z nejvýznamnějších jsou z přelomu 50. a 60. let,“ řekla Saudková. „Jsou svižná, osobitá, je vidět, že v té době tvořil s nadšením,“ dodala. Doslova dechberoucí jsou pak i obrázky, jež Saudek kreslil v době puberty. Dokazují totiž jeho veliký talent a fantazii, s níž umělec pracoval do nehody v dubnu 2006, kdy mu v krku zaskočilo sousto. Od té doby ležel v kómatu v motolské nemocnici, kde zemřel 25. června 2015.

Co, kde, kdy, za kolik

Kája Saudek: Od aut po ženy

Kde: Galerie Tančící dům, Jiráskovo náměstí 6, Praha 2 - Nové Město

Kdy: 27. března až 29. září 2019

Vstupné: Základní 190 korun, studenti a senioři 110 korun, děti do 15 let 60 korun, školní skupiny 50 korun na osobu, děti do 3 let a držitelé ZTP průkazu zdarma, rodinné vstupné 390 korun.

Fotogalerie
12 fotografií