Zatímco v sousedním Gymnáziu Elišky Krásnohorské probíhá standardní výuka a z oken je slyšet smích, Střední odborné učiliště v Ohradní ulici je tiché. Čtvrteční tragédii, při níž přišel o život učitel Jan K. (74), připomíná černý prapor. Před vchodem do školy vzniklo improvizované pietní místo, lidé k němu přinášejí svíčky, květiny i fotografie kantora, tiše stojí a vzpomínají.

Podívejte se na video ze zadržení podezřelého studenta:

 

Video
Video se připravuje ...

Zadržení studenta (19) podezřelého z útoku mačetou na učitele 

 

Po skupinkách i jednotlivě přicházejí současní studenti, kterým dnes výuka kvůli uzavření školy odpadla, i Janovi kolegové. Všichni se shodují na tom, že učitelova smrt je pro ně obrovský šok, z nějž se stále nemohou vzpamatovat. „Děti budou mít trauma na celý život, takové věci se nezapomínají, je to strašné,“ uvedla jedna z žen s tím, že zesnulý Jan K. byl skvělý člověk, který by pro kolegy i studenty udělal první poslední.

„Sloužili jsme spolu na jedné palubě 31 let. Byl to pedagog s velkým P, který se z těch kluků snažil vždy dostat maximum toho, co budou potřebovat u maturitní zkoušky. Samozřejmě, že aby je rozhoupal k lepším výkonům, dal jim někdy špatnou známku. Měla to být motivace, aby si chtěli známku opravit a hlavně, aby do těch hlav dostali znalosti, které pak uplatní u závěrečných zkoušek,“ řekl v pátek dopoledne ředitel školy Karel Dvořák.

Svíčku přišel zapálit i bývalý student, který školu navštěvoval před více než deseti lety, Jan K. ho učil. „Zpočátku jsem si s ním moc nerozuměl, byl hodně přísný, ale postupem času se to zlepšovalo. Vždy mu záleželo na tom, aby nás co nejvíc naučil. Mám ho na fotkách z maturitního plesu. Pamatuju si, jak tam se ženou tančili. Nechápu, že to někdo udělal kvůli známkám, já od něj dostal taky spoustu pětek,“ řekl Blesku.

Narážel tak na skutečnost, že motivem útočícího studenta byl podle všeho studijní neúspěch – ve středu měl od učitele dostat při zkoušení před tabulí pětku, o den později pak přišel k němu do kabinetu ve čtvrtém patře s mačetou a zaútočil na něj.

Dostal pochvalu od ředitele

Útočník byl podle příchozích hodný kluk, u nějž nebyly patrné žádné známky agresivity. Dobře se učil, loni prý dokonce dostal pochvalu za vzornou docházku do školy. Na důležitou zkoušku se údajně hodně připravoval, pak ale u Jana K. pohořel. „S tím žákem nebyly nikdy problémy. Naopak, na konci minulého roku dostal na základě rozhodnutí pedagogické rady ode mě, jako od ředitele, pochvalu za vzornou docházku a vzorné studijní výsledky. V pochvale jsem i zmínil, že by jeho píle měla být příkladem pro všechny ostatní žáky naší školy," doplnil Dvořák.

Útok

Učitele našli krátce před polednem ležet v jeho kabinetu v kaluži krve. Útočník nechal mačetu na místě a utekl, podle informací Blesku vyskočil z okna šatny u tělocvičny. Kantor, který mrtvého kolegu našel, hned zavolal záchranku, policisté začali po pachateli, jímž má být student třetího ročníku, pátrat. Využili i vrtulník, zhruba hodinu po útoku se ho podařilo zadržet v Dolních Břežanech, asi 11 km od školy. Podle policejního mluvčího Jana Rybanského nebyl pod vlivem drog ani alkoholu. Kriminalisté ho pak v kukle převezli do cely předběžného zadržení, zároveň zahájili úkony trestního řízení. Případ komentuje městské státní zastupitelství, zda už padlo obvinění, jeho mluvčí Aleš Cimbala zatím nekomentoval.

Video
Video se připravuje ...

Útočník zabil na pražské škole učitele mačetou. (31. března 2022) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
68 fotografií