Soud ji nyní za oklamání desítek lidí poslal na dva roky za mříže. Ale v nepřítomnosti, žije totiž ve Velké Británii. Martina a Jan spolu byli půl roku, když se rozhodli, že se k sobě sestěhují. V moment, kdy přes inzerát našli krásné bydlení a zaplatili kauci a k tomu první nájemné, dali ve svých malých bytech výpověď.

„Když jsme si pak zabalili všechny věci a stěhováci nás přivezli v den D před dům, kde jsme měli bydlet, údajná majitelka tam nebyla. Po telefonu se vymluvila, že se bývalí nájemníci ještě neodstěhovali. Pak přestala komunikovat,“ popisuje Martina, která se svým partnerem měla v ruce jen nájemní smlouvu.

Spali v náklaďáku

Naletěli, byt jim Eva S. Nikdy pronajmout nechtěla, zájem měla jen o peníze. „První noc jsme spali v náklaďáku, pak jsme sehnali malou místnost na ubytovně. Trvalo nám rok, než jsme se dostali do slušného bydlení,“ popisuje Jan. Většina jejich věcí skončila v pronajatém skladu.

Stejně jako oni se nechali ošálit i jiní. Podle rozsudku šlo o 26 osob, od kterých inkasovala přes 350 tisíc. „Už dříve byla trestaná, jde o podvodnici par excellence. Často podvedla lidi, o kterých věděla, že jiné peníze nemají, a velmi jim tím zkomplikovala život,“ řekla žalobkyně Jaroslava Procházková.

Anna S. (20): Obrala mě o 20 tisíc

K soudu dorazila i Anna S. (22), která Blesku popsala: „Reagovala jsem na její inzerát, domluvili jsme si schůzku a ona mi ukázala moc hezký kompletně  zařízený byt. Zaplatila jsem rezervační poplatek 20 500 Kč. Když jsem se měla nastěhovat a přijela s věcmi před dům, tvrdila mi, že majitel, který je v zahraničí, si to rozmyslel. I když slibovala navrácení peněz, neviděla jsem od ní ani korunu.“

Anna zaplatila 20 tisíc. Klíčů od bytu se ale nedočkala.
Autor: Mária Rušinová

Zájemce vodila do pronajatého bytu

Soud řešil případy, které se staly v rozmezí 1. března až 8. října roku 2018. Je možné, že podvedla ještě více lidí. Scénář byl stejný. Podala si inzerát a poté přivedla zájemce do bytu, který sama měla pronajatý, nebo do bytu svého nyní již expřítele, který o tom neměl tušení.

Po prohlídce vybrala peníze a pak nastaly problémy. „Když se na podezřelou začali obracet lidé a blížil se termín jejich nastěhování, tak si vymýšlela různé historky a termín nastěhování oddalovala, až nastěhování úplně zrušila,“ popsal mluvčí Policie ČR Jan Daněk. Eva S. Musí zaplatit 26 podvedeným částky, o které je připravila. O další náhradu škod, jako např. za pronájmy skladů na uskladnění věcí, ji musí znovu žalovat.

Fotogalerie
7 fotografií