Otřesný případ týrání začal v pondělí rozplétat Obvodní soud pro Prahu 3. Soňa K. (61) podle obžaloby svou vnučku Valerii i jejího staršího bratra brutálně týrala. Holčičku měla bít po celém těle včetně hlavy. Kopala ji a používala i roubík, aby dívenka nekřičela. Svazovala jí ruce i nohy, připoutávala k různým předmětům v bytě, například k záchodu či madlu od lednice, kde ji několik hodin nechávala bez jídla. V takové poloze musela holčička někdy i spát.

Otřesné zacházení v úterý potvrdili sourozenci holčičky. „Prostě Valinku mlátila. My jsme nezlobili jako ona. Občas nás uhodila, protože jsme blbý. Mlátila ji přes zadek, jinak ne. Bratr R. zlobil a občas taky dostal na zadek,“ vypověděla sestra pohřešované dívenky. „Valerie proklínala babičku. Babička proto Valerii neměla ráda a bila ji. Naběračkou na zadek nebo roztahovala nohy a bouchala ji tam,“ vylíčil mučení její bratr a dodal: „Babička mi říkala, ať ji držím a mně to bylo hodně líto. Babička mi ale říkala, že ji musí bít. Stalo se to hodněkrát.“ 

U soudu také vyšlo najevo, že ženiny verze toho, kde se holčička nachází, se lišily. Známým například řekla, že je dívka u své tety v Německu, ta však o ničem nevěděla. Valeriině tetě, tedy své dceři, zase namluvila, že je holčička u své matky Denisy. Sourozenci dívenky si mysleli, že je Valerie v léčebně, protože zlobila.  

Psychiatr: Bití by mohla opakovat

Třetí den u Obvodního soudu pro Prahu 3 začal výpověďmi znaleckých posudků psychiatrů. Podle psychiatra Jiřího Klose netrpí Soňa K. duševní chorobou, ale má znaky disociální poruchy, která se vyznačuje lhostejností ke společenským normám, pravidlům a nedostatkem citů. U babičky Valerie jsou zřetelné i rysy sebestřednosti, sebeprosazování, egocentrismu a manipulativnosti.

Podle Klosova názoru by bylo velmi problematické se pokoušet vyléčit tyto negativní povahové rysy, a dokonce upozorňuje na to, že by se bití a nepřiměřené chování k dětem mohlo opakovat.

Šrámy na dětské duši

K soud byl přizvaný také psycholog Karel Humhal, který přednesl svůj znalecký posudek týkající se Valeriina staršího bratra. Podle něj není patrný jeho špatný psychický stav ani trauma navenek, ale projevuje se v testech. Babička je jednou z příčin traumatizace, o čemž svědčí mimo jiné fakt, že je chlapec v dětském domově spokojenější než u ní. Pokud holčička týrání přežila, její duševní následky z týrání by mohly být fatální, dodal psycholog.

Týrání nemusela přežít

Naposledy byla sedmiletá Valerie spatřena koncem roku 2017, od té doby se po ní slehla zem. Policisté po Valerii začali pátrat v srpnu 2018, teprve tehdy totiž zmizení holčičky oznámil rodinný příslušník. Zatím ji nenašli. „Jednou z vyšetřovacích verzí je i to, že Valerie toto týrání nemusela přežít,“ řekl už dříve policejní mluvčí Jan Daněk. Soňa K. čelí obvinění z opuštění dítěte, zanedbání povinné výživy, ohrožování výchovy dítěte, zpronevěry a z týrání svěřené osoby. Hrozí jí osm let vězení. 

Fotogalerie
10 fotografií