Jelikož se bude rybník zároveň odbahňovat, materiálu na ostrůvky v hluboké vodě bude dost. Štěpán je součástí chráněné a evropsky významné lokality Děhylovský potok.

Žije v něm například archaická ryba piskoř pruhovaný. Aby mohl fungovat ve vysychajících vodách, vyvinulo se u něj střevní dýchání. Kyslík nepřijímá jen žábry, ale umí ho vstřebat do krevního oběhu i sliznicí střeva.

Podle radní Moravskoslezského kraje Zdenky Němečkové Crkvenjaš je nejdůležitější rybník odbahnit. „Kvůli tomu, aby se nerušily a nepoškodily vzácné druhy rostlin i živočichů, bude se těžit pouze z vodní hladiny,“ vysvětlila.

V tuto chvíli obsadily rybník bagry a stavební technika. Záchrana cenného území potrvá ještě zhruba rok a půl. Kraj na jeho omlazení získal dotaci 36 milionů korun.

Samé vzácné kousky

Na území rezervace se vyskytuje jedenáct druhů obojživelníků. V mokřadech, rákosí a ve starých listnatých stromech hnízdí vzácní ptáci jako třeba hohol severní, bukáček malý, bukač velký. Různorodost měkkýšů, vážek i brouků je zde tak obrovská, že dosahuje národního významu.

VIDEO: Takto vypadal před časem předvánoční výlov rybníku Nezmar v Dolním Benešově.

Fotogalerie
7 fotografií