Labutí samec, a zároveň táta loňských mláďat, je neúprosný. Musí připravit lokalitu na další mladé, a ta minulá proto z teritoria vytlačit. Potyčky elegantních ptáků vypadají, viděno lidskou optikou, krutě.

„Kolikrát to dojde až tak daleko, že své mládě, pokud je slabé a defektní, dokonce při těchto potyčkách i zabijí. Pro přírodu je to ale běžný vzorec chování zodpovědných rodičů, standardní i logická situace, navíc nezbytně nutná pro zachování rodu,“ vysvětlil zvířecí záchranář Karel Makoň.

Příkladní rodiče

Labutě platí v ptačí říši za starostlivé a vzorné rodiče. „Patří dokonce k nejsvědomitějším. Za životy svých mláďat jsou schopni položit i svůj vlastní, když se kolikrát na kolejích při převádění rodiny postaví jedoucí vlakové soupravě, nebo dvakrát většímu, volně pobíhajícímu psu,“ popsal Makoň.

Jak se ale dny prodlužují a jaro klepe na dveře, začnou se ale chystat na nové povinnosti. „Hormony jim jasně velí, že přišel čas na zajištění dalších mláďat pro stabilní, zdravou a životaschopnou labutí populaci,“ dodal zvířecí záchranář.“

Nový domov

Mladý labutí samec prchal z pekelného rybníka ve Vejprnicích před tátou tak vehementně, že skončil v obci mezi rodinnými domky. Aby nepřišel k úrazu, ujali se jej ochránci.

„Mládě jsme okroužkovali a převezli na řeku Berounku, kde je místa dost a nikomu tam nevadí,“ řekl Makoň. Obdobná situace byla i v Trhanově na Domažlicku, odkud se mláďata též stěhovala na jinou lokalitu. 

VIDEO: Hasiči pomohli v Brně zraněné labuti.

Video
Video se připravuje ...

Jihomoravští hasiči pomohli zraněné labuti v Brně. HZS Jihomoravského kraje

Fotogalerie
8 fotografií