Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Olena a její dvě děti osleply po výbuchu ruské bomby: Útěk do Polska a náročná operace!

Autor: rix - 
5. dubna 2022
05:00

Hrůzy způsobené ruskými vojsky na Ukrajině neustávají. Olena a její dvě děti osleply, když poblíž nich v Dněpru vybuchla bomba. Trvalo jim sedm dní, než se maminka s Timurem a Nazarem dostali do Polska, kde podstoupili operaci na záchranu zraku.

Ještě než se maminka s dvěma hochy stačila evakuovat z boji zužované Ukrajiny, sami na vlastní kůži pocítili hrůzy války. V jejich domovském Dnipru se stali obětí ruského ostřelování, když blízko nich vybuchla bomba. Pak nastala tma. Na následky exploze Olena i dvě děťátka osleply. 

Následovala strastiplná cesta do Polska k předním expertům, kterým se po náročné operaci podařilo všem zrak navrátit. Nazar bohužel o jedno oko nadobro přišel. Domů se ale chlapci s maminkou jen tak nepodívají. Rusové tam pokračují v páchání obludných zvěrstev. Posledním mementem jejich běsnění je stav osvobozeného města Buča. Je poseté mrtvolami. 

Nalezená těla civilistů ležela buď na trávnících před obytnými domy, nebo na krajnici silnice. Jedna z osob měla dokonce svázané ruce, zřejmě byla Rusy zadržována. Vedle ní ležel rozevřený ukrajinský pas. Reportéři podotýkají, že podle zbarvení kůže musely mrtvoly na ulici ležet minimálně několik dní.

Šokující fotografii z Buči, na níž jsou údajně zastřelení civilisté ležící na zemi se svázanýma rukama, zveřejnil později na twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. „Tito lidé nebyli vojáci. Neměli zbraně. Nepředstavovali hrozbu. Ke kolika dalším takovým případům nyní dochází na okupovaných územích?“ okomentoval Podoljak snímek.

16:40
Dnes

OBRAZEM: Dopady ruského útoku na ukrajinské město Dnipro, který měl přinejmenším dvě oběti na životě.

15:58
Dnes

Litva a Polsko specifikovaly, kterak dopadly lidi podezřelé z brutálního útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičníka Alexeje Navalného. Polská policie uvedla, že dvojici polských občanů zadržela na základě evropského zatykače a že případem se zabývá prokuratura ve varšavské čtvrti Praga.

Polský premiér Donald Tusk následně na sociální síti X oznámil, že zadržen byl i běloruský občan, který polským vykonavatelům nařídil atentát na Volkova spáchat. „Spojeni jsou s prostředím ultras mezi fotbalovými fanoušky,“ dodal.

14:55
Dnes

„Od hybridního útoku Běloruska z listopadu 2021 proti Litvě, Lotyšsku a Polsku všichni víme, jak Putin a jeho spojenci využívají migranty k testování naší obrany a snaží se nás destabilizovat,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během návštěvy Finska. „Teď se Putin soustředí na Finsko,“ dodala.

Helsinky koncem loňského roku uzavřely 1340 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem v reakci na zvyšující se počet migrantů přicházejících z třetích zemí do Finska přes ruské území. Helsinky již dříve obvinily Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva to popřela. Na začátku dubna Finsko uzávěru pozemních přechodů prodloužilo na neurčito a na seznam přidalo několik přístavních hraničních přechodů.

Zobrazit celý online

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa