Pražská zvířecí záchranka má plné ruce práce většinou celoročně, s příchodem jarních a letních měsíců, kdy se rodí všechna možná mláďata, je práce ještě o něco víc. Většinou pomáhají zvířatům, kterým nějakým způsobem ublížil člověk, často se však stává, že se zvířata dostanou do úzkých i kvůli odhozeným odpadkům. Jedním z největších strašáků jsou odhozené plastové provázky a šňůrky. I když se to nezdá, tento odpad pohozený v přírodě může ptáky zabít a to dokonce i ty malé, které jsou zatím v hnízdě. Dospělí ptáci si je pletou s přírodninami a často je použijí při stavbě hnízda. To může mít katastrofální následky.

Pomáhali i hasiči

Své by o tom mohla vyprávět poštolčí rodina z Ďáblic. V dutině štítu rodinného domu zjara vyvedly poštolky hned pět mláďat, která velmi dobře prospívala, a rodiče se o ně výborně starali. Majitelka domu měla z takového nadělení velkou radost a poštolky bedlivě pozorovala. Když začala mláďata trénovat své letecké umění, jednomu z nich se nožka zamotala do provázku a po krátkém letu se přichytilo v sedmimetrové výšce na blízkém ořešáku.

„Paní majitelka naštěstí na nic nečekala a zavolala pomoc. Po pár telefonátech se dovolala Pražské zvířecí záchrance a my vyjeli. Po obhlédnutí situace jsme se rozhodli, že bude nutné na strom vylézt a zkusit tenkou větev přeříznout. Na pomoc jsme si ovšem pro bezpečnost přivolali místní dobrovolné hasiče s lezeckou technikou a velešikovnými dlouhými nůžkami na stříhání tlustších větví,“ popisuje hororové okamžiky zvířecí záchranka na svém facebooku.

Poštolku se zachránit nepodařilo

Jedna z pracovnic zvířecí záchranky v sedáku a se zajištěním vylezla na ořešák a ve spolupráci s hasičem, který ji jistil ze země, se podařilo tenkou větev bezpečně odstřihnout tak, že mládě dopadlo do keře pod stromem, tedy do jakési přírodní matrace. „Po kontrole poštolky jsme ovšem zjistili, že má zamotaný pařát do plastového provázku a nohu má zcela zničenou, v kloubech rozdělenou. Zranění je navíc již staršího data, rehabilitace by v tomto případě nebyla možná. S těžkým srdcem jsme ji odvezli veterinářce, která naše obavy potvrdila a mládě musela uspat,“ popisuje smutný konec příběhu záchranné stanice.

Někdy je možné, že handicapovaný pták dožije například v některé ze záchranných stanic. Pokud ale pták přijde o nohu, je to pro něj v podstatě neslučitelné se životem. „Dravci bohužel pařáty potřebují mít zcela v pořádku (i když pomineme nutnost aktivního lovu). Postupně by se ji deformovaly vnitřní orgány a postoj a bylo by to pro ni bolestivé trápení,“ vysvětluje zvířecí záchranka.

Neodhazujte odpadky!

Je tedy jasné, že i sebemenší provázek, který vyhodíme v přírodě, může mít pro opeřené přátele fatální následky. Pokud tedy potkáte v přírodě zamotané provázky nebo vlasce, pokuste se je zlikvidovat a vyhodit tam, kam patří, aby kvůli nezodpovědným jedincům nemuseli zbytečně ptáci umírat.

Fotogalerie
4 fotografie