„Rezignuji na post člena zastupitelstva a tím i funkci starostky. Po mém odstoupení přebírá mou funkci místostarosta," řekla Otáhalová a ze zastupitelstva odešla po sedmi letech rovnou domů. „Jdu do důchodu. Žádné další funkce neplánuji,“ vzkázala později s tím, že jí spadl kámen ze srdce.

Novým starostou se pak ještě večer stal Josef Dvořáček starší (ODS za Těšičané Mikulčané).

Rozvrácené vztahy

Odstoupením starostky vyvrcholil společenský rozvrat vyhlášené vinařské vesnice, s historií sahající až do Velkomoravské říše. Škody na vztazích mezi lidmi jsou tam podle mnoha místních větší než škody způsobené červnovým tornádem.

Starostka čelila v poslední době kritice, jedna ze sousedek jí poslala sadu výhružných esemesek, naznačující bodnutí nože do břicha. Případ vyšetřují policisté. Žena se přiznala, starostce se omluvila. Přesto jí hrozí až čtyři roky vězení za nebezpečné vyhrožování.

Nikdo se jí nezastal

„Rozběhl se tady skoro lynč starostky. Začalo to nepravdivými informacemi o tom, že z Mikulčic vyháním dobrovolníky, že je odmítám, což nebyla pravda. V tomto se mě nezastali ani radní, ani zastupitelé. Proti facebooku není žádné obrany. To všichni víme. Podporovali to také někteří zastupitelé obce. Způsobilo to, že příspěvky na facebooku jedné obyvatelky přešly až na několik výhružných esemesek," řekla před odchodem zmlklému zastupitelstvu Otáhalová.

Od obecní opozice prý zažila během sedmi let práce pro vesnici hodně ponížení a znevažování. „Oznámení pana Dvořáčka, že sedm členů je pro mé odvolání, ovšem přesáhlo mez mojí vlastní cti a hrdosti. Po měsíční práci bez odpočinku nemohu a nechci pokračovat v další práci, když nemám podporu všech radních a zastupitelů,“ zdůraznila.

O tom, že ani po odstoupení starostky v Mikulčicích zřejmě klid nenastane, svědčí i skutečnost, že prakticky ještě během konání zastupitelstva se do sebe na sociálních sítích opět naplno a nemilosrdně pustili příznivci a odpůrci exstarostky...

VIDEO: O situaci v Mikulčicích po odstoupení starostky Otáhalové mluví místostarosta Jan Vlašič.

Video
Video se připravuje ...

O situaci v Mikulčicích po odstoupení starostky Otáhalové mluví místostarosta Jan Vlašič. Jiří Nováček

Fotogalerie
35 fotografií