Podnět o tom, že je něco v nepořádku, zaslala do redakce čtenářka Blesku s prosbou o pomoc. Obyvatelé domu v Lešenské ulici v Praze 8 si všimli, že větrací otvory ve fasádě jsou v rámci oprav zadělávány, a rorýsi, kteří jsou v České republice chráněni jako ohrožený druh a kteří tam právě hnízdili, se tak neměli jak ke svým hnízdům dostat.

„Je to děsivé”

„Nevíme, na koho se obrátit, kdo by pomohl. Je děsivé dívat se na ptáky narážející na zeď, jak se zoufale snaží dostat do otvorů, které byly dnes zazděny patrně i se živými mláďaty. Jinak by dospělí ptáci nenalétávali houfně na zeď k zazděným místům. Již se setmělo, snad až se rozední, nebude pozdě,“ stálo v zoufalém e-mailu.

Někdo pochybil

Blesk proto kontaktoval Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP), která hned nato na místo poslala inspektory. Petr Herink, kterého si místní SVJ na opravy najalo, byl vstřícný a po dotazu redaktorky Blesku, zda má na práce povolení, krátce zavolal předsedovi SVJ, aby zjistil, že povolení není. Na to konto slíbil, že práce zastaví, dokud ptáci neskončí s hnízděním.

Všechny práce tohoto druhu podléhají schvalování úřadů. Ty v Praze nekompromisně předem požadují průzkum, zda v dutinách nejsou rorýsi či netopýři. Tedy v tomto případě zjevně někdo pochybil a měl by být potrestán. Majitel domu, stavební firma či úředník, co to povoloval,“ informoval ředitel kanceláře Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Video
Video se připravuje ...

Na základě nařízení České inspekce životního prostředí došlo k odstranění zábran ve větracích otvorech Veronika Foltová

To potvrdili i dorazivší inspektoři z ČIŽP. „V době hnízdění, tedy v období od půlky dubna do konce srpna, jsou veškeré tyto práce zakázané. A nevztahuje se to jen na aktivní hnízda, ale i na hnízda, která se mohou zdát opuštěná,“ vysvětlila inspektorka a nařídila Petru Herinkovi, aby práce zastavil a zadělané otvory znovu pro ptáky zpřístupnil. Což se také během pár minut stalo.

Otvory jsem kontroloval, žádná mláďata uvnitř nebyla, to bych slyšel. V některých otvorech byly zbytky hnízd, takže tam mohlo být maximálně vajíčko, ale myslím, že ani to ne,“ řekl k situaci Herink.

„Díky rychlému zásahu a reakce i z vaší strany zřejmě nedošlo k žádnému úmrtí,” ocenil iniciativu Blesku mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka. „Inspektoři formálně poučili jak objednavatele zakázky, tedy SVJ, tak vyhotovitele, tedy pana Herinka. V tomto případě zřejmě nedojde k udělení pokuty. Za nějaký čas proběhne další kontrola místa, jestli je vše v pořádku. Pokud by došlo k opakování situace, hrozí pokuta, která může v případě fyzických osob dosáhnout výše až 100 tisíc, v případě právnických osob pak až do výše jednoho milionu korun,“ sdělil Blesku mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka.

Situací se zabývá i městská část

Blesk kontaktoval i městskou část Praha 8. „Mluvil jsem s pracovníky oddělení ochrany přírody. Byli rádi za podnět a situaci začali neprodleně řešit. Podle mých informací během dnešního dne budou zjišťovat, jestli je na budově nebo v jejím okolí zaregistrované hnízdiště chráněných rorýsů, následně budou kontaktovat dané SVJ i firmu, která opravy provádí, aby zjednala nápravu a ptákům umožnila přístup do otvorů,“ řekl pro Blesk mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Na místo se později odpoledne vypravil i pracovník z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Podle informací, které má Blesk k dispozici, tento pracovník na místo vyrazil na podnět dalších lidí, kteří na ČSOP volali a popisovali, že ptáci nalétávají na zeď, ale nemohou se dostat do hnízd. Tento pracovník také jasně určil, že jde o chráněné rorýse. Blesk bude případ i nadále sledovat.

Co v podobném případě dělat?

A jak tedy postupovat, pokud podobnou situaci ve svém okolí zaznamenáte? „Nejlepší je rovnou zavolat na odbor životního prostředí příslušné městské části. Každý městský i obecní úřad takový odbor má, a je to to nejlepší řešení. Pak samozřejmě nás, ale my už jsme spíše ta represivní instituce,“ poradil mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka.

Fotogalerie
16 fotografií