Že se za jeho oknem děje něco neobvyklého, si Michal všiml zhruba před 14 dny, když vzhlédl od počítače. „Za oknem jsem uviděl poštolku, jak poskakuje po truhlících sem a tam. Za chvíli přilétla druhá a poskakovaly spolu,“ popsal. Chtěl se na nečekané návštěvníky podívat zblízka, jakmile ale zvedl záclonu, poštolky se polekaly a ulétly.

Michalovy truhlíky se jim ale nejspíš líbily, a tak se už o den později vrátily zpět. „Druhý den ráno mě vzbudily nějaké pisklavé zvuky, které se ozývaly od okna. Rozhrnul jsem závěs a viděl v rohu truhlíku vyhrabanou díru, ve které seděla poštolka,“ popsal. I tentokrát se ho ale poštolka polekala, roztáhla křídla a ulétla. „Ještě že jsem truhlíky zatím neosázel, všecko by vyhrabaly,“ blesklo Michalovi hlavou. Zhruba hodinu pak podle svých slov čekal, jestli se návštěvnice vrátí, ale byla pryč.

Ani tentokrát to ale nebylo na dlouho. Když se večer vrátil z práce, poštolka si hověla ve vyhrabaném truhlíku, který si předtím několikrát obhlédla. „Tentokrát neulétla, jen se postavila a roztáhla na mě křídla. Přitom jsem si všiml, že v truhlíku leží jedno vajíčko,“ popsal Michal nečekané nadělení. Poštolčí rodinka, které se nový domov zjevně zamlouval, už u Michala zůstala. „Poštolku od té doby kontroluju, když sedím u stolu u počítače. Sem tam přiletí sameček s nějakou kostí nebo myší, kterou předá samičce,“ popsal rodinné soužití, které se mu odehrává přímo za oknem.

Jakmile mu došlo, že u něj poštolky protentokrát zůstanou, začal na internetu hledat rady, co dělat. „Parapet s truhlíkem je docela úzký a nachází se v 6. patře panelového domu na Praze 11. Rád bych, aby se poštolkám za oknem dařilo, vyklubaly se a pak se vrátily zpět do volné přírody. Jen doufám, že to zvládnou i sousedi a budou tolerantní,“ dodal závěrem.

Celebrita Adélka

Nedávno se do Prahy vrátila i poštolčí celebrita Adélka, která v truhlíku Judity Zajtkové na Spořilově vyseděla v uplynulých letech několik mláďátek a jejíž osud na Facebooku sledovaly tisíce lidí. „Na Spořilově zapadá slunce a zvědavá návštěvnice nakukuje do kuchyně. Takhle nás stalkuje už několik dní. Vítej, Adélko,“ napsala na svůj Facebook v dubnu Judita. Během května se pak v truhlíku objevila tři vajíčka. 

Letos si dali dravci načas. „Loni bylo poměrně teplé počasí, což letos rozhodně neplatí, proto přiletěli až nyní,“ vysvětlila Blesku ornitoložka Věra Aladzasová Přibylová, která je vedoucí Záchranné stanice pro divoká a exotická zvířata v Praze 9. Vše podle ní také záleží na dostatku potravy. Poštolky jsou dravci a živí se hmyzem, mláďaty hlodavců, ale i jiných ptáků, třeba holubů.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči zachraňovali v Ostravě mládě poštolky, které se zamotalo do sítě HZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
45 fotografií