Slezanka trápí město už léta. Dlouhodobě se nedařilo prostory pronajímat či prodat. Neuskutečnily se ani pokusy o přestavbu. „Zvažovali jsme několik variant včetně rekonstrukce. Jen zajištění statiky stávající Slezanky by vyšlo na zhruba 20 milionů korun. Rozhodli jsme se v příštím roce městskou část Slezanky zbourat a po archeologickém průzkumu zde vystavět několik bytových domů, které budou inspirovány předválečnou bytovou výstavbou na Horním náměstí,“ řekl primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Nový multifunkční sál

V prostoru dnešního divadelního klubu bude podle něj malé náměstí se vstupem do nového multifunkčního sálu, který Opavě chybí, potřebným zázemím a venkovním amfiteátrem na menší akce pod širým nebem. Bytové domy budou stavět soukromníci, sál pak město. Dále je v plánu stavba dvoupodlažního podzemního parkování pod novou výstavbou.

Tři majitelé

Slezanka má podle vlastníků tři části. Část patří městu a ta by se měla bourat. Druhou část město spoluvlastní a s dalšími majiteli nyní jedná o odprodeji. Pak by se bourala i tato část. Třetí část patří soukromým majitelům. Ti mohou zvážit, zda se k projektu nechtějí připojit. Město koupilo objekt v roce 2008, tehdy si vzalo úvěr ve výši 270 milionů.

Panelák na místo historických domů

Obchodní centrum Slezanka je panelová budova postavená na místě, kde v 17. století stály starobylé právovárečné domy. Blok se sídlištní podobou navazuje na historickou zástavbu centra a sousedí s gotickým chrámem.

VIDEO: Bydlení s Markétou Mayerovou: Architekt Jan Tyrpekl.

Video
Video se připravuje ...

Bydlení s Markétou Mayerovou: Architekt Jan Tyrpekl Videohub