Chátrající stavení, kde Blažek vyrůstal, stojí u hlavní cesty. „Nejenže vypadá děsivě, ale odlétávají z něj tašky a eternit na lidi i na auta,“ stěžuje si starostka Liptaně Blanka Klimošková.

Jelikož vrah neměl dědice, po jeho smrti prodal nemovitost v dražbě za 60 tisíc stát. Nový vlastník - detektiv z Brna - ho ale dál nechává svému osudu. Podle starostky ho chce přestavět na penzion. S obcí ale nekomunikuje. „Není nic, co bych k tomu chtěl říct,“ odvětí stručně vlastník Pavel Aberle.

Nařídili udržovací práce

Starousedlík z Liptaně František Muroň kroutí nad domem hlavou. „Určitě to bude nejméně třicet let, co se o něj nikdo nestará. Když se Antonín odstěhoval, už se tady neukázal ani on, ani jeho sestra,“ zmíní.

Video
Video se připravuje ...

Ruina v Liptani na Bruntálsku ohrožuje místní, odpadávají z ní kusy. Vyrůstal zde masový vrah Antonín Blažek (†57), který ve Frenštátě p. Radhoštěm odpálil bytovku. Zahynul v ní on a šest jeho sousedů. Zbořeninu koupil detektiv z Brna a nestará se o ni. Jana Gartnerová

Věc řeší stavební úřad Města Albrechtice. „Nařídili jsme tam udržovací práce. Pokud by je neudělali, dostanou pokutu. Střechu přikryli sítí, aby z ní nic neodlétávalo,“ vysvětlí vedoucí stavebního úřadu Linda Petrová. Žádná síť však na domě není.

Měl tu být park

Obec stavení po státu chtěla. Zbourala by ho a na pozemku vybudovala parčík. Jenže neuspěla. „Je to ostuda. Rozpadající se ruina je první, co uvidí řidiči, když k nám přijíždí,“ posteskne si Klimošková.

Kousek od ruiny je památník, turistický rozcestník, dětské hřiště a hasičárna. Zchátralý dům stojí u hlavní cesty v čele vjezdu do obce. Pozůstatek po vrahovi tak vítá všechny, kdo do obce přijíždí.

Byl normální, pak se změnil

Místní z Liptaně vzpomínají na masového vraha Antonína Blažka jako na bezproblémového souseda.

„Bývalý starosta s ním chodil do školy. Normální kluk, dokonce dělal u policie. Pak ale havaroval na motorce a hodně se změnil. S nikým se nebavil,“ vybavuje si František Muroň dobu, kdy ještě vrah v Liptani žil. Když se odstěhoval, už o něm nikdo neslyšel, až do osudového tragického dne.

Výbuch kvůli sousedským sporům

Antonín Blažek v noci z 16. na 17. února 2013 u vchodových dveří zlomil klíč, aby zkomplikoval útěk. Ve svém bytě pustil plyn a ve sklepě demontoval ventil hlavního plynového uzávěru. Chvíli nato došlo k explozi. To vše kvůli sousedským sporům.

Podle sousedů šlo o věčného stěžovatele. Paranoidní chování u něj eskalovalo ve chvíli, kdy v exekuci přišel o přízemní byt v tříposchoďové bytovce ve Frenštátě pod Radhoštěm. Sousedé nebrali jeho výhrůžky vážně. „Když já, tak vy všichni se mnou,“ křičel.

Nebylo to poprvé, bohužel to tentokrát myslel vážně. Výbuch a požár vzaly životy pěti nevinným lidem, tři z nich byly malé děti, v nemocnici jich skončilo 11. Sedmá oběť podlehla následkům zranění o rok později. Blažek na místě zemřel také.

Fotogalerie
50 fotografií