Podivín. Takový byl Blažek, bývalý vězeňský dozorce, podle sousedů. Na lidi zanevřel, žil s pocitem, že mu jen křivdí. Tato paranoia u něj vygradovala v momentě, kdy kvůli exekuci přišel o přízemní byt v třípatrovém paneláku v ulici 6. května ve Frenštátě pod Radhoštěm. V jeho hlavě se začal rodit ďábelský vražedný plán.

„Když já, tak vy všichni se mnou,“ řval na sousedy. Nebylo to poprvé, kdy Blažek vyhrožoval. Nikoho ale nenapadlo, že tentokrát svou pomstu světu myslí vážně. Již dříve Blažek dvakrát stanul před soudem. O jeho duševní stav se zajímali znalci, ti konstatovali, že byl normální a netrpěl žádnou poruchou.

Do bezpečí nejprve »uklidil« svou manželku a děti, kteří o jeho plánu neměly tušení. „Podle svědectví byl klidný, ještě prý vtipkoval a bavil se o rodinných věcech,“ popsali později kriminalisté pachatelovo chování.

Zalomil klíč, pustil plyn

Ve dvě hodiny ráno začal Blažek konat. Ve vchodových dveřích domu zalomil klíč, aby ostatním nájemníkům ztížil případný útěk. Pak pustil zemní plyn ve svém bytě a odešel do sklepa vymontovat ventil hlavního plynového uzávěru.

Syčení unikajícího plynu vyrušilo ze spánku jednoho z nájemníků, který se šel podívat, co se děje. S velkou pravděpodobností tím zabránil ještě horší tragédii, protože výbušná směs nestihla naplnit schodišťovou šachtu domu. Muž cestou narazil na Blažka, který pouze vykřikl: „To máte za to!“ V tu chvíli domem otřásla mohutná exploze. Podle svědků se Blažek po výbuchu ještě nějaký čas pohyboval po domě.

Video
Video se připravuje ...

Video z Frenštátu: Po výbuchu plynu všude šlehaly plameny. Video od čtenáře - Pavel Šuba

Navzdory plamenům se vydal do nejvyššího patra, kde bydlel předseda sdružení nájemníků. K bytu už ale Blažek nedošel. Utrpěným popáleninám podlehl na schodišti domu.

Umírali nevinní

Výbuch a následný požár dům zcela zničil. V troskách kromě Blažka zemřelo dalších pět lidí, včetně tří dětí. V nemocnici skončilo se zraněním 11 lidí. Sedmá oběť zemřela na následky zranění v roce 2014. Explozí byly vážně poškozeny i dva sousední domy.

K tragické bilanci mohly podle statika Josefa Paculy přispět chybějící výztuže, které by zabránily pádu stropních panelů na spící obyvatele bytů. Při pátrání po pohřešovaných osobách a odklízení trosek se na místě neštěstí vystřídalo na 150 profesionálních a dobrovolných hasičů.

Jejich práce byla vyčerpávající nejenom fyzicky. „Hasiči jsou tvrdí chlapi, ale když v ruinách našli děti, tak to s nimi hodně otřáslo,“ řekl tehdy mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Novou nadějí je Adámek

Policejní vyšetřovatelé nakonec potvrdili verzi, že výbuch měl na svědomí problémový nájemník, jenž se chtěl pomstít svému okolí. Vzhledem ke smrti pachatele kriminalisté případ v říjnu 2013 odložili.

Ohořelé zbytky panelového domu číslo 39 byly krátce po neštěstí rozebrány. Pozemek zůstal prázdný, na památku obětí zde byly vysazeny stromy. Tragédie vyvolala velkou vlnu solidarity. Lidé ve sbírce postiženým rodinám poslali bezmála 22 milionů korun, které byly mezi ně rozděleny na zajištění nového bydlení.

Patrně největší tragédii prožívali manželé Andrea a Ondřej Konvičkovi. Těm zahynuly v plamenech obě malé děti Adélka (†2) a Radimek (†5). Více než rok po tragédii, v červnu 2014, jim ale novou radost do života přinesl novorozený syn Adámek.

Fotogalerie
43 fotografií