Nevěřícně hleděl na dům hrůzy Karel (56) ze Studénky. Jeho tchyně Ludmila (80) bydlela v bytě hned vedle toho, kde došlo k výbuchu. Přežila díky šťastné náhodě. „Tlaková vlna ji shodila z lůžka na zem. Máma mé ženy je ležák, nemohla se hnout. Zachránili ji přes plošinu hasiči, moc jim za to děkuji,“ vylíčil zeť.

Video
Video se připravuje ...

„Tchyni vymrštil výbuch z postele!“ popsal hrůzu zeť Karel (56) Karel Janeček

Maminku si vzali se ženou k sobě domů. „Je na nás odkázaná, staráme se o ni, chodívali jsme za ní třikrát denně. Do bytu už se nevrátí. Ani už nemá kam, nic jí nezbylo. Pořád je v šoku, teprve ve čtvrtek ráno se poprvé najedla,“ pokračoval muž.

Přišli o všechno

V domě bydleli především starší lidé. „Moje máma se vrátila ze špitálu týden před tou hrůzou, prodělala covid. Sotva se vyléčila, tak přišla o bydlení! Beru si ji k sobě,“ řekl muž, který pomáhal viditelně zlomené ženě (81) vyklízet zdevastovaný byt.

Výbuch byl natolik silný, že jedné partaji vlétly vchodové dveře až do obýváku. I oni díky shodě šťastných náhod žijí. Poničena jsou i poblíž zaparkovaná auta. Majitelka jednoho z nich nemá havarijní pojištění, přelakování ji může stát až desítky tisíc korun.

Po explozi bylo evakuováno 40 lidí, záchranáři ošetřili pět seniorů, všichni by měli být v pořádku. Bezprostředně po výbuchu byli lidé, kteří neodešli k příbuzným, přestěhováni do hotelu Vista. Tam nyní zůstává už jen jedna rodina. Podle statika je totiž vchod neobyvatelný.

Video
Video se připravuje ...

O všechno přišli někteří nájemníci z domu v ostravské Provaznické ulici po mohutném výbuch, ke kterému došlo 24. února v noci. Karel Janeček

V nemocnici v kritickém stavu zůstává obyvatel bytu, ve kterém k výbuchu došlo. „Jeho zdravotní stav se od včerejška nezměnil. Je stále ve vážném stavu, je umístěn na Jednotce intenzivní péče,“ řekla ve čtvrtek odpoledne Blesk.cz mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Varna není potvrzena

To, že v bytě explodovala varna pervitinu, je veřejným tajemstvím, ale oficiálně zatím nebyla příčina výbuchu policií sdělena. „Kriminalisté prověřují a pracují s několika verzemi výbuchu, kterými můžou být například technické závady, ale také výbuch neznámé chemické látky. V dané věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla mluvčí Eva Michalíková.

Video
Video se připravuje ...

Zásah hasičů v Provaznické ulici v Ostravě-Hrabůvka HZS Moravskoslezského kraje

Lidé se bojí dalších případů

Hrabůvka spadá pod největší ostravský obvod Jih. „Na Jihu je určitě mnoho dalších varen, řeší to někdo?“ bombardují s dotazy radnici někteří obyvatelé.

„Úřad městského obvodu Ostrava-Jih při zaznamenání podnětu kontroluje obecní byty a v případě nežádoucího chování ukončí s nájemníkem smlouvu. V případě, že se nejedná o obecní dům, je nutno se obrátit na policii,“ uvedla radnice.

Fotogalerie
32 fotografií