Léčí se pomocí přístroje, který vypadá jako obří tubus. Byl vyvinutý pro podporu cévního zásobení dolních končetin v mimoplanetárním prostoru. Jako první léčebný ústav si ho pořídilo Rehabilitační centrum Čeladná. 

„Moje koleno dnes zdobí osm šroubů. Ty mi vytáhnou zhruba za rok a pak bych se co nejrychleji chtěla vrátit do ringu. Proto jsem vděčná za jakékoliv urychlené hojení, a toto je opravdu bleskové,“ líčí Daniela.

Pokroky jdou rychle

Podle ní už po druhé proceduře mohla začít chodit i bez berlí. „Jde to, ale terapeuti to zatím nevidí rádi. Nicméně s berlemi už zvládnu kráčet hodně rychle,“ dodala mladá žena s tím, že když je z poloviny těla v tubusu, připadá si opravdu odlehčeně jako ve vesmíru.

V tubusu se střídá podtlak a normální atmosférický tlak. Tím dochází laicky řečeno k cévní gymnastice, k prokrvení, k hojení a má to vliv i na lymfatický systém. Kromě léčby dolních končetin přístroj pomáhá třeba i u žen při léčbě funkční sterility a u mužů erektilní dysfunkce,“ vysvětuje fyzioterapeut Jan Neuwirth.

VIDEO: Lékaři ve FN Ostrava přišili při osmihodinové operaci amputovaný prst malému chlapci (6). 

Video
Video se připravuje ...

Lékaři ve FN Ostrava přišili při osmihodinové operaci amputovaný prst malému chlapci (6). FN Ostrava

Fotogalerie
5 fotografií